Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Echo van het hart (echocardiografie)

Bij een echocardiografie onderzoekt de laborant uw hart met ultra-geluidsgolven.

Dit zijn hoogfrequente geluidsgolven die u niet kunt horen of voelen. Ze zijn ook niet schadelijk voor uw lichaam. Deze geluidsgolven worden door het hart teruggekaatst (echo). Hierdoor is tijdens het onderzoek uw hart te zien op een beeldscherm.

De laborant maakt regelmatig opnames van uw hart. Hiermee krijgt uw cardioloog informatie over de bewegingen en de werking van uw hartspier en de hartkleppen. Hierdoor kan de cardioloog beoordelen hoe de pompwerking van uw hart is en of er afwijkingen aan de hartkleppen zijn.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code CAR-008
Laatste revisie: 13 mei 2024 - 14:23
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo van het hart (echocardiografie)

  • Het is belangrijk dat u op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème gebruikt.
  • Zet uw mobiele telefoon uit voor het onderzoek.

Kunt u op de datum van het onderzoek niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 werkdag voor de onderzoeksdatum naar Cardiologie functieonderzoeken, telefoonnummer (073) 553 28 11. Uw plaats wordt dan gebruikt om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden! 

Waar meldt u zich?

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij Cardiologie functieonderzoeken, gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4.

Tijdens het onderzoek

Een echocardiografist of een cardioloog voert het onderzoek uit.

  • Het is belangrijk dat u geen kleding draagt op uw bovenlichaam.
  • U gaat op een onderzoeksbank liggen, meestal op uw linkerzijde.
  • De echocardiografist plakt elektrodes op uw rug of borst of gebruikt ECG klemmen om uw pols en enkel om uw hartslag te registreren.
  • Daarna wordt de kamer iets donkerder gemaakt. Hierdoor kan de cardioloog of echocardiografist het beeldscherm beter zien.
  • De echocardiografist drukt een klein apparaatje tegen uw borstkas. Op dit apparaatje zit gel. Zo kan er vanuit verschillende richtingen naar het hart worden gekeken.
  • Tijdens het onderzoek meet de cardioloog of echocardiografist ook uw bloedstroom. Dit noemen we een ‘Doppler onderzoek’. U hoort hierbij ook geluiden.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten.

Het is niet mogelijk om u meteen een uitslag van het onderzoek te geven. U krijgt daarom de uitslag van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Dit kan uw behandelend cardioloog zijn of uw huisarts.

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze voor het onderzoek stellen. U kunt ook bellen naar Cardiologie functieonderzoeken, telefoonnummer (073) 553 28 11.