Aandoening

Hamerteen of klauwteen

Bij een hamerteen of klauwteen staat uw teen krom. In de volksmond worden de namen door elkaar gebruikt, maar het zijn verschillende aandoeningen.

Normale stand van de tenen en hamerteen  en klauwteen

Op de bovenste afbeelding ziet u de normale stand van de tenen. Op de middelste afbeelding ziet u de stand bij hamertenen, en op de onderste afbeelding de stand bij klauwtenen.

Hamertenen of klauwtenen kunnen in elke teen behalve de grote teen voorkomen. Als de afwijkende stand van de tenen nog maar kort bestaat, zijn ze vaak nog soepel en weer recht te krijgen. Als de tenen langere tijd in een kromme stand staan, worden de gewrichtjes stijf en stug.

Lees meer

Bij hamer- en klauwtenen zijn de banden en spieren die de tenen laten buigen te kort geworden. Als de trek- en buigspieren van de tenen mooi in balans zijn, kan de teen goed bewegen en staat de teen recht. Wanneer de balans is verstoord kan een hamer- of klauwteen ontstaan. Dit kan komen door leeftijd, reuma, een oud ongeval zoals een breuk, diabetes of slagaderverkalking. Ook te kleine/krappe schoenen of een scheve grote teen die de 2e teen omhoog duwt, kunnen de oorzaak zijn.

Een hamer- of klauwteen drukt vaak tegen een schoen of andere teen. Dit geeft pijn. De bovenzijde van de teen drukt en wrijft tegen iets aan waardoor er eelt of een likdoorn ontstaat. Er kan zelfs een wondje ontstaan of een ontsteking.

Het topje van de teen heeft vaak contact met de grond waardoor ook daar eelt of likdoorns ontstaan. Als de stand van de tenen al stijf is wordt het vaak moeilijk om nog in gewone schoenen te passen. Aan de voorkant en bovenkant van de schoen is minder ruimte waardoor de tenen naar de zool worden geduwd. Dit geeft klachten in de voorvoet.

Klauw- en hamertenen geven behalve klachten aan de teen zelf ook voorvoetklachten. Het gewricht tussen de tenen en het middenvoetsbeentje kan uit de kom gaan of pijn geven. Dit komt door de druk onder de gewrichten bij belasten van de voet.

hamerteen - klachten bovenzijde teen en voorvoet
Code ORP-065
Laatste revisie: 3 juli 2024 - 10:42