Behandeling

Hamerteen of klauwteen conservatieve behandeling

Bij een hamerteen of klauwteen wordt meestal niet meteen gekozen voor een operatie. Met een teenstukje of aanpassing aan de schoenen kunnen de pijnklachten vaak worden verminderd. Dit noemen we een conservatieve behandeling. De stand van de tenen wordt dan niet gecorrigeerd.

Het Voet en Enkel Team kan met u bekijken wat in uw geval een goede oplossing is.

Hoe verloopt de behandeling?

Betrokken afdelingen

Code ORP-065b
Laatste revisie: 29 december 2023 - 13:47
Hoe verloopt de behandeling?

Hamerteen of klauwteen conservatieve behandeling

Teenstukje van siliconen (orthese)

Om de tenen te beschermen kan een podotherapeut een teenstukje van siliconen (orthese) maken. De podotherapeut maakt dit ter plaatse op de voet, helemaal naar de vorm van de tenen. Het teenstukje geeft bescherming tegen druk van de schoen of andere tenen en verlicht de pijn. Bij een soepele stand van de tenen kan een teenstukje eventueel de teenstand nog corrigeren.

Steunzool

De podotherapeut kan een steunzool voor u maken, die de pijn verlicht bij klauw- en hamertenen. De steunzool ondersteunt  met name de voorvoet, waardoor de teen weer gaat strekken. Dit kan alleen als de tenen nog soepel en te corrigeren zijn.

Schoenadvies

Een ruime, voldoende brede schoen is van belang bij klauwtenen en hamertenen. Voor in de schoen bij de tenen moet voldoende ruimte zijn, met zacht materiaal aan de binnenkant en geen naden of stiksel over de tenen.

Schoenaanpassing of orthopedische schoen

Bij klauwtenen en hamertenen is vaak het probleem dat het afwikkelen tijdens het lopen pijnlijk is omdat de tenen moeten buigen. De schoenmaker kan aanpassing onder uw schoen maken, die bijna onzichtbaar is. (Zie de afbeelding: afwikkelschoen). De schoen wordt stijver en helpt uw voet met afwikkelen. Deze aanpassing aan uw eigen schoen (OVAC), kan de pijnklachten verminderen. 

Ook kan de orthopedische chirurg een verwijzing geven voor een volledig/semi orthopedische schoen, die gemaakt wordt door een orthopedische schoenmaker.
 

afwikkelschoen
Afbeelding: afwikkelschoen