Aandoening

Geelzucht bij pasgeborenen

Veel pasgeboren kindjes zien geel na de geboorte. Dit gebeurt vaak tussen de 2e en de 7e dag.

Dit geel zien ontstaat doordat er te veel rode bloedcellen in het bloed van het kind bevinden. Het lichaam breekt deze grote aantallen rode bloedcellen af. Bij deze afbraak ontstaat een stof genaamd bilirubine. Deze stof wordt in de lever bewerkt en door het lichaam uitgescheiden. Wanneer de lever de hoeveelheid bilirubine niet kan verwerken, stapelt de stof zich op in het bloed en in het onderhuids vet. Daardoor kleurt de huid geel.

Lees meer

Wat zijn de oorzaken?

Als uw kind te vroeg geboren is, heeft uw kind meer kans op geelzucht. Dit komt omdat de lever nog niet helemaal rijp is. Ook bloeduitstortingen verhogen de kans op geelzucht. Het lichaam moet hierbij extra bloedcellen afbreken. De bloeduitstortingen kunnen komen door een bevalling met een tang of vacuümpomp.

Andere oorzaken van geelzucht kunnen zijn: infectie, vochttekort, stofwisselingsziekten of bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. De moeder maakt dan tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar kind aan. De moeder geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen van het kind af. Door afbraak van deze bloedcellen komt er veel bilirubine vrij.

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen van geelzucht kunnen zijn:

  • gele verkleuring van de huid;
  • een gele verkleuring van het oogwit;
  • sufheid;
  • traag drinken;
  • onrustig en prikkelbaar;
  • veranderende kleur van urine en ontlasting.
Code KIN-164
Laatste revisie: 7 maart 2024 - 08:03