Een afgebroken hoekje van de tand kan de tandarts of kaakchirurg meestal eenvoudig herstellen met wit vulmateriaal (composiet). U ziet hier na de behandeling niks meer van.
Als een groot deel van de tand en ook een deel van de wortel is afgebroken, dan kunnen we de tand niet altijd herstellen. Een tand die is afgebroken in horizontale richting kunnen we soms nog herstellen met een kroon. Is de tand in verticale richting afgebroken, dan is het meestal niet mogelijk om de tand te herstellen.
Zit de hele tand los? Of is de hele tand uit uw mond geweest? Dan zetten we de tand meestal terug in uw mond met een spalk. Hiermee houden we de tand op zijn plek. De tand krijgt zo rust om te genezen.
U kunt pijnstillers slikken om eventuele pijn te bestrijden. Verder is het belangrijk om de eerste periode alleen zacht voedsel te eten. U moet regelmatig terug komen bij de tandarts of kaakchirurg voor controle. Zonodig kan de mondhygiënist u advies geven over de verzorging van uw mond.
Na de behandeling
De kans bestaat altijd dat na de behandeling de tandzenuw van een afgebroken tand afsterft. Dit is te zien aan een donkere verkleuring van de tand. De tandarts voert dan een zenuwkanaalbehandeling uit.
Het kan ook gebeuren dat de wortel van uw tand als het ware oplost. We noemen dit een wortelresorptie. Hierdoor komt de tand los te staan.
Omdat een aantal complicaties pas na lange tijd naar voren komen, is het vaak moeilijk kort na een ongeval een uitspraak te doen over de langere termijn.