Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Alvleesklierkanker: operatie

Een operatie kan in opzet curatief zijn (genezend). Minder dan eenderde van alle patiënten met alvleesklierkanker komt hiervoor in aanmerking. Een in opzet curatieve operatie vindt meestal plaats bij mensen die een pancreaskopcarcinoom, een periampullaire tumor of een tumor in de papil van Vater hebben. Deze operatie wordt ook wel een PPPD-operatie genoemd. Ook als u een tumor in de staart van de alvleesklier heeft, kunt u soms geopereerd worden. U krijgt dan een pancreasstaartresectie.

 

Alvleesklieroperaties worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zo mogelijk via laparoscopie uitgevoerd (kijkbuis-operatie). Het voordeel hiervan is dat u na de operatie sneller herstelt. Ook houdt u minder littekens over aan de operatie. Uw behandelend chirurg vertelt of u in aanmerking komt voor een kijkbuis-operatie.

 

 

PPPD (pylorus-sparende pancreaticoduodenectomie)-operatie

Bij een PPPD-operatie verwijdert de chirurg:

  • het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit;
  • de twaalfvingerige darm;
  • de galblaas;
  • een groot deel van de grote galbuis.

 

Tegenwoordig kan de maag bij deze operatie meestal worden gespaard. De maagsluitspier wordt dan op de dunne darm aangesloten. Een operatie waarbij de chirurg de maag wél verwijdert, wordt een Whipple-operatie genoemd.

 

Afbeelding: KWF Kankerbestrijding

 

De chirurg verwijdert ook lymfeklieren rondom de alvleesklier. Behalve de tumor wordt dus ook schijnbaar gezond weefsel daaromheen weggenomen. Dit gebeurt omdat tijdens de operatie niet te zien is of het weefsel net buiten het tumorgebied vrij is van kankercellen.

 

Pancreasstaartresectie

Bij een pancreasstaartresectie verwijdert de chirurg het lichaam en de staart van de alvleesklier. Soms verwijdert de chirurg ook uw milt. De staart van de alvleesklier en de milt liggen namelijk dicht bij elkaar. De af- en aanvoerende bloedvaten naar de milt lopen achter de alvleesklier.

 

Leven zonder milt is zeer goed mogelijk. U bent alleen extra vatbaar voor bepaalde ziektes (infecties). Soms kan op basis van onderzoeken voor de operatie de chirurg u al laten weten dat de milt verwijderd moet worden. Uw arts adviseert u dan voor de operatie uzelf te laten vaccineren tegen bepaalde ziektes. Bij een onverwachte miltverwijdering volgen de vaccinaties na de operatie. In principe probeert de chirurg de milt echter te sparen.

 

Bypassoperatie

Soms blijkt tijdens de operatie dat de tumor niet te verwijderen is. Dit komt voor bij ongeveer 10 procent van de operaties bij alvleesklierkanker. De chirurg kan er dan voor kiezen één of twee bypasses aan te leggen. Dit zijn omleidingen die er voor zorgen dat u minder last heeft van de tumor. De chirurg legt bijvoorbeeld een omleiding aan als de galafvoer wordt belemmerd door de tumor. U heeft dan geen last meer van geelzucht. Als uw maaguitgang dichtgedrukt dreigt te worden door de tumor, krijgt u ook een bypass. De chirurg verbindt dan de maag met de dunne darm.

 

SONCOS-norm

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis voeren de GE-chirurgen (GE staat voor gastro-enterologie) gemiddeld meer dan 30 resecties (operaties) per jaar uit bij patiënten met alvleesklierkanker (in 2014 hebben we 32 resecties uitgevoerd). Het gaat daarbij om PPPD-operaties, Whipple-operaties en pancreasstaartresecties. In Nederland worden afspraken gemaakt over hoeveel operaties er jaarlijks moeten worden uitgevoerd in ziekenhuizen. Dit noemt men de SONCOS-norm. Voor operaties bij alvleesklierkanker geldt dat er jaarlijks ten minste 20 operaties moeten worden uitgevoerd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voldoet dus ruimschoots aan de norm.

 

Ademhalingsoefeningen

Voordat u wordt opgenomen voor de operatie, heeft u een afspraak bij de fysiotherapeut in het ziekenhuis. De fysiotherapeut leert u ademhalingsoefeningen, die u meteen na de operatie moet gaan doen. Door deze oefeningen te doen kunt u zelf het risico op complicaties als een longontsteking verminderen. 

 

 


Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print