Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Samenwerking Brabantse Orgelfederatie

Onder de noemer ‘Muziek in de Kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. Om en om wordt een kamermuziek- of een orgelconcert georganiseerd op elke derde zondag van de maand om 15.00 uur (met uitzondering van juli en augustus). Bij de organisatie van de orgelconcerten wordt er samengewerkt met de Brabantse Orgelfederatie. De Brabantse Orgelfederatie gaat op zoek naar organisten die professionele orgelconcerten kunnen verzorgen in de kapel. Tijdens het orgelconcert kunnen de aanwezigen op een beamer het orgelspel zien van de organist.

Zoals bekend beschikt de kapel over een prachtig orgel, dat speciaal voor het ziekenhuis gebouwd is. 

 

 

 

Het orgel

Het orgel is gebouwd door de Bossche orgelbouwer Pels & Van Leeuwen speciaal voor de nieuwe kapel van het ziekenhuis. Mede op initiatief van organist Dick van Dijk (1942-2011) is dit orgel een belangrijk onderdeel van de nieuwe kapel geworden. Eind 2011 is het orgel gebouwd in deze kapel van het ziekenhuis.

Het orgel is gebouwd van hout, tin, lood, ijzer, messing en leder volgens oude Nederlandse orgelbouwprincipes. Het ontwerp van het front staat midden in deze tijd en sluit aan bij de bijzondere architectuur van de kapel. Het instrument is een mechanisch pijporgel met twee handklavieren en een voetklavier. De bespeler heeft op deze drie klavieren de keuze uit 17 klankkleuren, de zogenaamde registers. Elk register bestaat uit een rij orgelpijpen van één klankkleur. Voor elke toets is er in elk register een pijp, 56 voor de handklavieren en 30 voor het voetklavier. Eén register heeft zelfs 4 pijpen per toets. In totaal bevat het instrument 968 pijpen.

 

 

 
 
Het orgel wordt wekelijks bespeeld tijdens vieringen in de kapel. Ook is het een veel gehoord instrument zijn tijdens de concertencyclus die elke derde zondagmiddag om 15.00 uur (met uitzondering van juli en augustus) georganiseerd worden in de kapel.  Voor meer informatie: www.jbz.nl/concerten

 

Zie hier meer informatie over de kapel en het orgel.


Zoeken

Print