Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Gescheurde meniscus

In de knie bevinden zich twee sinaasappelschijfvormige stukjes kraakbeen; de menisci. Eén aan de buitenzijde en één aan de binnenzijde van knie. De buitenste en de binnenste meniscus zijn zo gevormd dat ze het bot van het bovenbeen (waarvan het uiteinde bolvormig is) en het bot van het onderbeen (waarvan de bovenkant vlak is) op elkaar laten passen. 

 


De binnenste en buitenste meniscus werken ook als een soort schokdempers. Wanneer er gewicht op het been wordt gezet, kunnen de menisci naar buiten uitwijken. Het is te vergelijken met wanneer men met een voet op een bal gaat staan. De bal wordt platter en wijkt naar buiten uit. Hierdoor wordt een deel van de krachten die naar beneden zijn gericht, naar buiten omgezet.

 

Oorzaken

Een meniscus kan scheuren wanneer er een draai wordt gemaakt met een gebogen knie terwijl het onderbeen het gewicht draagt. De klachten komen soms pas veel later. U herinnert zich het verdraaien misschien niet eens meer.


Bij het ouder worden slijt de meniscus langzaam en wordt minder elastisch. Er kan dan een scheur in de meniscus ontstaan zonder draailetsel van de knie. 


De meeste scheuren in de meniscus ontstaan tijdens het sporten. Een scheur in de meniscus aan de binnenzijde van de knie komt het meest voor. Soms scheurt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband.Symptomen

Een scheur in de binnenste meniscus geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Een scheur in de buitenste meniscus geeft pijn aan de buitenzijde van de knie. Een stukje van de kapotte meniscus kan los schieten en klem gaan zitten in het kniegewricht. De knie kan dan niet meer gestrekt worden. De knie zit dan 'op slot'.


Als de knie verdraaid is en pijn geeft, hoeft dit niet te betekenen dat de meniscus gescheurd is. In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van een verstuiking (distorsie) van de knie. Bij een verstuiking van de knie kunt u pijn hebben aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Deze klachten kunnen lang duren, maar verdwijnen meestal binnen drie maanden.


Diagnose

Om vast te stellen of er sprake is van een gescheurde meniscus onderzoekt de orthopedisch chirurg de knie. Als de meniscus is gescheurd, is het vaak pijnlijk als er op die zijde van de knie wordt gedrukt. Door irritatie van de gescheurde meniscus kan er vocht in de knie ontstaan. Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscis niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is. 


Behandeling

Een periode van rust kan zorgen dat de klachten verminderen. Vaak komen de symptomen weer terug zodra er draaibewegingen worden gemaakt. Een fysiotherapeut kan u gerichte oefeningen leren, die zorgen dat de spieren rond de knie sterker worden. Hierdoor kunnen uw klachten afnemen. Verminderen van overgewicht en het minder belasten van de knie hebben ook een gunstig effect op de klachten.

 

Operatie gescheurde meniscus

De orthopedisch chirurg kan een kijkoperatie van de knie (arthroscopie) adviseren als u klachten blijft houden. Tijdens een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg het gescheurde deel van de meniscus direct verwijderen. Het goede deel van de meniscus, blijft op zijn plaats. Als de meniscus helemaal verwijderd wordt, kan namelijk slijtage optreden.

 

 

 

 Zie ook

Zoeken

Print