Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige huidaandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Er ontstaan melk-witte plekken van verschillende grootte en vorm. Deze plekken vindt men in het algemeen cosmetisch ontsierend. Ze zijn met maskerende middelen redelijk te behandelden. Vitiligo is niet besmettelijk. Minstens 1% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. De ziekte is vooral een probleem door het storende cosmetische aspect.


De precieze oorzaak van vitiligo is nog onbekend. Er zijn 4 gangbare theorieën:

 

  1. Vitiligo kan een auto-immuunziekte zijn. Het komt ook vaker voor samen met andere auto-immuunziekten, zoals schildklieraandoeningen.
  2. Vitiligo zou een erfelijke ziekte zijn.
  3. Vitiligo is misschien het gevolg van bepaalde schadelijke stoffen die een zenuw kan uitscheiden. Op vitiligo-plekken is een stoornis in de functie van het zenuwstelsel waargenomen.
  4. Volgens de 4e theorie worden de pigmentcellen vernietigd door stoffen, die ook nodig zijn voor de vorming van melanine (huidpigment). De witte plekken bij vitiligo komen het meest voor in de gebieden met het meeste pigment.


Symptomen

De plekken variëren in grootte en vorm. Zij kunnen zich geleidelijk uitbreiden en hebben vaak een rand die donkerder is dan de normale huid. Het verloop van de ziekte is niet constant en daarom ook niet goed te voorspellen. Vitiligoplekken vindt men vaak rondom lichaamsopeningen, en in de lichaamsplooien bij de geslachtsorganen, op drukplaatsen, op handen en voeten, op plaatsen waar de huid herhaaldelijk beschadigd is geweesten in het gezicht.


Diagnose

De diagnose vitiligo is meestal al duidelijk door de uiterlijke kenmerken. Verder onderzoek is vrijwel nooit nodig.


Behandeling

Tot nu toe is er geen effectieve therapie voor vitiligo bekend. Mogelijke behandelingen zijn:

  • hormoonzalf (bevat corticosteroïden) 
  • lichttherapie, soms in combinatie met medicatie (UV-B)

 

Bij onvoldoende resultaat hiervan, is er een experimentele behandeling beschikbaar in het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen in Amsterdam. Dit is een gespecialiseerd centrum.

 

Meer informatie

Zie de folders 'Vitiligo' en 'Corticosteroïden voor de huid' van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print