Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Het eczeem begint meestal voor het tweede levensjaar. Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het ontwikkelen van allergieën. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd.

 

Wat precies de oorzaak is van constitutioneel eczeem is onbekend. Men denkt dat er verschillende factoren een rol spelen. Vaak is er sprake van erfelijke aanleg. Er zijn dan meer familieleden met eczeem of andere atopische aandoeningen, zoals astma, hooikoorts en andere allergieën.

 

Verder is een droge huid kenmerkend voor constitutioneel eczeem. Deze droge huid is meestal het gevolg van een stoornis van de huid, waardoor de huid onvoldoende vocht vasthoudt. De droge huid kan bijdragen aan het ontstaan van constitutioneel eczeem.Symptomen

Het belangrijkste kenmerk van constitutioneel eczeem is hevige jeuk. Verdere is de huid rood en schilferig, met kleine bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan en waaruit vocht kan komen. De hele huid is droog en kan ruw aanvoelen. Door de jeuk kunnen krabwondjes ontstaan. Als het eczeem langere tijd bestaat, kunnen er ruwe en verdikte plekken op de huid ontstaan.


Diagnose

De dermatoloog stelt de diagnose door de huid te bekijken en te vragen naar de jeuk. Ook zal de dermatoloog u vragen of er familieleden zijn met eczeem, astma of allergieën.


Behandeling

Constitutioneel eczeem kan behandeld worden met:

  • hormoonzalven. Ook vettende neutrale zalven zijn erg belangrijk.
  • UV-B lichttherapie 
  • medicijnen tegen de jeuk (anti-histaminica)
  • teerzalven.
  • elidelcreme of protopic zalf/crème.
  • soms met medicijnen zoals ciclosporine (bij hele ernstige vormen van eczeem).

 

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de folder 'Constitutioneel eczeem' van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bekijk ook de website van de Nederlandse Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem.

 Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print