Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Sterilisatie van de man (vasectomie)

Sterilisatie van de man is een vorm van anticonceptie waarbij de zaadleiders worden doorgesneden en met een draadje worden afgesloten. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht komen en wordt u definitief onvruchtbaar. Een sterilisatie wordt ook wel een vasectomie genoemd.

 

Het sperma van de man bestaat uit zaadvloeistof en spermacellen. Zaadvloeistof wordt gemaakt in de prostaat. Wanneer een man klaarkomt, worden er vanuit de zaadballen via de zaadleiders spermacellen aan deze vloeistof toegevoegd. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken, zodat de spermacellen niet meer in de prostaat kunnen komen. De zaadlozing lijkt na de ingreep volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma. Met het blote oog is dit verschil niet waarneembaar.

 

Schematisch overzicht balzak

 

Sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt. Sterilisatie is een zeer veilige vorm van anticonceptie in vergelijking met het gebruik van condooms, het gebruik van orale anticonceptiva (de pil) of het spiraaltje.


Voorbereiding

U moet zich thuis op de sterilisatie voorbereiden. In de folder 'Sterilisatie van de man' (foldercode: URO-704) leest u hoe u dat moet doen.

 

Hoe verloopt de sterilisatie?

De sterilisatie vindt plaats op de Poliklinische Operatiekamer. De ingreep wordt gedaan door een uroloog, een arts-assistent in opleiding tot uroloog of de physician assistant. Eerst wordt u plaatselijk verdoofd met injecties in de balzak. Vervolgens maakt de arts een kleine snee, van ongeveer één centimeter. De arts kan nu bij de zaadleider en maakt deze los. Dit kan een trekkend, pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven omdat er aan de zaadleider wordt getrokken. De zaadleider wordt doorgesneden en er wordt ongeveer één cm verwijderd. De uiteinden worden met behulp van een draadje afgebonden, zodat de zaadleider ondoorgankelijk wordt voor zaadcellen. Het wondje in de huid wordt gesloten met een oplosbare hechting. Dezelfde procedure vindt plaats aan de andere zijde. De gehele ingreep duurt ongeveer vijftien minuten. Na de ingreep mag u weer naar huis.

 

Kosten

Sterilisatie wordt niet vergoed in het basispakket van de ziektekostenverzekering. In sommige aanvullende pakketten wordt sterilisatie wel helemaal of gedeeltelijk vergoed. Wij adviseren u uw verzekeringspolis na te kijken welk bedrag bij u vergoed wordt. Indien dit niet duidelijk is kunt u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Een hersteloperatie na een sterilisatie wordt meestal niet vergoed. Een sterilisatie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kost ongeveer € 410,00 (inclusief controleonderzoek van een spermamonster).


Hersteloperatie

In sommige gevallen wil men een hersteloperatie. De kans van slagen hangt af van verschillende factoren:

  • de vruchtbaarheid vóór de sterilisatie; 
  • de lengte van het verwijderde stuk; 
  • het aantal jaren sinds de sterilisatie: hoe langer geleden, hoe kleiner de kans op succes; 
  • antistoffen: soms maken mannen na de sterilisatie bepaalde stoffen aan die de kwaliteit van de zaadcellen kunnen aantasten.

 

Bij een hersteloperatie (ook wel vaso-vasostomie genoemd) worden de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar gezet. De binnendiameter van de zaadleider is minder dan 1 millimeter is en er heeft zich littekenweefsel in dit gebied gevormd. Daarom is dit een lastige en soms tijdrovende operatie. De ingreep vindt onder algehele narcose of met spinale verdoving (ruggenprik) plaats.

 

Na de operatie moet het weefsel ongeveer drie weken herstellen. Enkele weken tot maanden na de hersteloperatie wordt gecontroleerd of er zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Is dit na een jaar nog steeds niet het geval, dan wordt de ingreep als mislukt beschouwd. Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (en dus vruchtbaarheid) ontstaat. Na een hersteloperatie zijn drie op de tien mannen in staat een kind te verwekken.


Afspraak maken

Meer informatie over de ingreep, de voorbereiding en de nazorg leest u in de patiëntenfolder 'Sterilisatie van de man (foldercode: URO-704)'. Als u deze heeft doorgelezen kunt u meteen een afspraak maken voor een vasectomie. De ingreep vindt plaats op maandag en vrijdag op de locatie ‘s-Hertogenbosch. Breng het toestemmingsformulier uit de patiëntenfolder ondertekend mee naar uw afspraak.

 

U kunt er ook voor kiezen eerst een afspraak te maken met een uroloog om een eventuele sterilisatie te bespreken, voordat u een afspraak voor de ingreep maakt. Wilt u vooraf aan ingreep een gesprek met een uroloog, bel dan naar poli urologie om een afspraak hiervoor te maken: 073 - 553 6010.

 

Let op! Er is altijd een kleine kans dat een sterilisatie niet onder plaatselijke verdoving kan worden verricht. Als u meteen een afspraak voor een sterilisatie maakt, moet u met deze mogelijkheid rekening houden. Er wordt dan in overleg met u een afspraak voor een ingreep onder narcose gemaakt.


Patiëntenfolders

Zoeken

Print