Klinische Chemie en Hematologie (voor zorgpartners)

Het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie verricht bloedafnames en klinisch chemisch en hematologisch onderzoek in bloed en andere menselijke lichaamsmaterialen. 

De laboratorium specialisten klinische chemie van het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie hebben elk eigen aandachtsgebieden.

Buisjes bloed

Bloedafname

Bloedprikken kan alléén op afspraak. Uw patiënt kan een afspraak maken via www.jbz.nl/prikafspraak. Het JBZ heeft meerdere locaties waar uw patiënt, dicht bij huis, terecht kan om bloed te prikken en/of materiaal af te geven. 

Thuisprikken

Wanneer uw patiënt om medische redenen niet naar één van de prikposten kan komen, biedt het JBZ bloedafname aan huis aan. Houdt u er rekening mee dat hier wel altijd een apart tarief voor wordt gerekend. Deze kosten worden verrekend met het eigen risico van de patiënt. Als u een spoedaanvraag hebt, belt u hiervoor met de Trombosedienst/ regionale bloedafnamedienst: (073) 553 82 16. Een reguliere bloedafname aan huis vraagt u bij voorkeur aan via ZorgDomein.

Kinderen prikken

Kinderen verwijst u voor bloedprikken bij voorkeur naar de hoofdlocatie van het JBZ. Kinderen kunnen in de ochtend ook terecht op de JBZ Dichtbij locaties van het JBZ. Wij vragen u kinderen niet te verwijzen naar onze prikposten.

Een afspraak maken is verplicht. De ouder(s)/ verzorger(s) kunnen zelf een afspraak maken via www.jbz.nl/prikafspraak. Bij het maken van de afspraak kunnen zij aangeven dat de afspraak is bedoeld voor een kind. We reserveren dan extra tijd voor het bloedprikken. 

Op de hoofdlocatie van het JBZ hebben we een speciale prikkamer die kindvriendelijk is ingericht. Daarnaast werken op de hoofdlocatie ook medewerkers die gespecialiseerd zijn in het bloedprikken bij kinderen.

Wij streven ernaar kinderen altijd met voorrang te prikken. U kunt kinderen ter voorbereiding op het bloedprikken wijzen op de filmpjes op Hallo ziekenhuis! 

Bloedprikken bij kind op de afdeling bloedafname

POCT

Point-of-Care Testing (POCT) biedt gebruiksvriendelijke diagnostiek direct bij u in de praktijk. U kunt hiermee zelf direct diagnostisch onderzoek doen. De testen waarvoor u via POCT gebruik kunt maken, zijn: Hb, glucose, HbA1C, CRP en urinescreening. Meer informatie over hoe het werkt, de kosten en aanmelden vindt u op de pagina 'Point of Care Testing (POCT)'.

Bloed afnemen in uw eigen praktijk

Aan bloedafnames worden hoge eisen gesteld op het gebied van deskundigheid en patiëntveiligheid. Bloedafname is een voorbehouden handeling en kan dus alleen onder verantwoordelijkheid van een arts gedaan worden. Wanneer u wilt dat uw medewerkers in uw huisartsenpraktijk zelf bloed afnamen, dan ondersteunt het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie u in het organiseren daarvan. Met onze werkwijze voldoet u aan de relevante kwaliteitseisen. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Diagnostiek.

Reflecterend testen

Het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie biedt, zonder extra handeling voor u, reflecterend testen aan. 

E-labgids en Labapp

Voor alle zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis heeft het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie een E-labgids en Labapp ontwikkeld. Hierin staat alle belangrijke informatie over het laboratorium. Denk hierbij aan referentiewaarden, contactgegevens en openingstijden.

Farmaceutisch onderzoek

Het laboratorium van de ZANOB is ondergebracht bij Klinische Chemie en Hematologie. Het laboratorium test voor de ZANOB onder andere medicijnspiegels in het bloed of de urine.

Moleculaire Diagnostiek

Moleculaire Diagnostiek in de Klinische Chemie en Hematologie wordt toegepast bij diverse bepalingen. Alle bepalingen die we doen zijn te vinden de E-labgids en Labapp.

Geen onnodige kosten

Steeds meer patiënten zijn vanwege complexe ziektes onder behandeling bij meerdere specialisten. Daardoor worden onderzoeken soms dubbel aangevraagd, of heel kort na elkaar. Medisch gezien is het niet zinvol om deze onderzoeken nogmaals uit te voeren, omdat er geen significante verandering in de uitslag te verwachten is.  

Het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie heeft daarom voor een groot aantal laboratoriumonderzoeken een herhaaltermijn ingesteld. Als een specialist een onderzoek aanvraagt, controleren wij of het onderzoek al is uitgevoerd binnen de herhaaltermijn. Zo ja, dan voeren wij het onderzoek niet nog een keer uit. De specialist ontvangt de al bekende uitslag met de datum waarop het onderzoek is uitgevoerd. Dit voorkomt onnodige kosten voor de patiënt. 

Een voorbeeld is genetisch DNA-onderzoek (levenslang aanwezig), maar ook HbA1c. Wordt analyse van HbA1c aangevraagd 3 dagen nadat al een HbA1c is bepaald, dan is het niet zinvol om de bepaling nogmaals uit te voeren. Een significante verandering van HbA1c is namelijk pas na minimaal 3-4 weken te verwachten (vanwege de levensduur van de erytrocyten).

Keurmerk en kwaliteit

Het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie is ISO 15189:2012 geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie onder nummer M028. Deze accreditatie is het officiële keurmerk van kwaliteit van medische laboratoria.  

Contact

Telefoonnummer

  • Algemeen: (073) 553 27 64
  • Intercollegiaal overlegnummer huisartsen: 073 553 6446
  • Buiten kantooruren en in het weekend: (073) 553 20 00

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.00 uur

Locatie

's-Hertogenbosch

Code ZRG-037
Laatste revisie: 20 juni 2023 - 08:58