Veel gestelde vragen over Reumatologie

Heeft u een vraag? Kijk eerst of het antwoord op uw vraag wellicht op onze pagina met veel gestelde vragen staat, voordat u contact met ons opneemt.

Het maken van een afspraak

Ik wil een afspraak maken bij een Reumatoloog. Heb ik een (nieuwe) verwijsbrief nodig?

Om een afspraak te kunnen maken op de polikliniek Reumatologie, heeft u een verwijsbrief nodig van een huisarts of andere specialist.

Wanneer het niet nodig is een vervolgafspraak te maken, dan wordt uw zorgdossier afgesloten. Maakt u op eigen initiatief een nieuwe afspraak voor dezelfde zorgvraag, dan heeft u geen verwijzing nodig als dit binnen 365 dagen na het laatste polikliniekbezoek is. Maakt u op eigen initiatief na 365 dagen een afspraak, dan heeft u opnieuw een verwijzing nodig.

Een verwijsbrief wordt afgegeven per zorgvraag. Wanneer u voor iets anders naar het ziekenhuis komt, heeft u daarvoor een aparte verwijzing nodig.

Griepprik

Mag/moet ik jaarlijks de griepprik halen?

Patiënten met een verminderde weerstand en het gebruik van bepaalde reumamedicatie wordt het advies gegeven om de jaarlijkse griepprik te halen om zo de kans op griep te verkleinen of eventuele complicaties bij griep te verminderen. Meer informatie over de griepprik vindt u op de pagina 'de reumatologen adviseren jaarlijkse griepprik' of op de website van het RIVM

Uw medische/persoonlijke gegevens en medische verklaringen

Ik wil graag een kopie van mijn medische gegevens/dossier. Hoe kom ik hier aan?

Voor het maken van een kopie van uw medische gegevens hebben wij uw schriftelijke toestemming nodig. Hiervoor vult het aanvraagformulier  in. U stuurt het ingevulde formulier en een kopie van uw (geldig) legitmatiebewijs op naar Jeroen Bosch Ziekenhuis, t.a.v. Polikliniek Reumatologie, Postbus 90153, 5223 GZ  's-Hertogenbosch. Wij nemen uw aanvraag dan zo snel mogelijk in behandeling. 

Mijn persoonlijke gegevens zijn veranderd, waar moet ik dit wijzigen?

Let er altijd goed op dat uw persoonlijke gegevens die bij ons bekend zijn kloppen. Denk hierbij aan uw adresgegevens, telefoonnummer, huisarts en zorgverzekeraar. Als er persoonlijke gegevens veranderd zijn, is het belangrijk dit zo spoedig mogelijk door te geven. Doet u dit in ieder geval voorafgaand aan de volgende afspraak. U kunt wijzigingen online doorgeven of bij de balie van de afdeling Patiëntenregistratie (op de Boulevard).

Medicijnen

Mag ik de pijnstillers stoppen?

Als er geen pijnklachten zijn, dan mag u stoppen. Dit is het enige medicijn dat patiënt, volgens voorschrift op het doosje zelf mag regelen. Wat betreft reumaremmers: Elke verandering in overleg met behandelaar. 

Ik ben net begonnen met een nieuw medicijn en nu heb ik last van koorts/huiduitslag/diarree/etc: wat moet ik doen?

Het is verstandig hierover meteen contact op te nemen met de polikliniek, zodat dit teruggekoppeld kan worden aan de reumatoloog. Stop het medicijn totdat u een reactie terug hebt gekregen van de reumatoloog of verpleegkundige.  

Mijn medicijnen zijn op, hoe kom ik aan een herhaalrecept?

Voor een herhaalrecept van de medicatie die uw reumatoloog heeft voorgeschreven, kunt u bellen met de polikliniek Reumatologie.

Voor een nieuw recept van de medicijnen die u van andere artsen heeft gekregen kunt u het beste met de huisarts contact opnemen. 
 

Ik moet geopereerd worden: wat moet ik met de medicijnen doen?

De reumatoloog moet op de hoogte gesteld worden van de operatie en zal bekijken welke medicatie u kunt blijven gebruiken en welke eventueel gestopt moeten worden. Tevens is het van belang dat u de behandelend arts en anesthesist op de hoogte stelt van uw medicatie. Daarom is het verstandig altijd een actueel overzicht van uw medicatie bij de apotheek op te halen en deze mee te brengen bij een bezoek aan een arts.

Moet ik altijd een maagbeschermer gebruiken wanneer ik reumamedicijnen neem?

Uw reumatoloog beoordeelt of u een maagbeschermer moet gebruiken. Treden er maagklachten op na start van reumamedicatie, overleg dan met uw reumatoloog.

Soms hoor je in het nieuws dat er nieuwe goedwerkende reumamedicijnen zijn. Kan ik die als reumapatiënt ook meteen krijgen?

Dit moet u navragen bij uw behandelend reumatoloog. De laatste jaren zijn er vele ontwikkelingen op het gebied van medicijnen tegen ontstekingsreuma. Diverse nieuwe medicijnen zijn geregistreerd voor ontstekingsziekten zoals 'reumatoïde artritis' en 'artritis psoriatica'. In overleg met de zorgverzekeraars zijn er in Nederland richtlijnen opgesteld, onder welke voorwaarde een patiënt behandeling mag starten met een nieuw medicijn.

Uitslag van een onderzoek

Wanneer krijg ik de uitslag van een onderzoek?

Laboratoriumuitslagen en röntgenuitslagen krijgt u bij uw controlebezoek bij de reumatoloog of verpleegkundig specialist. Soms wordt er ook een belafspraak gemaakt. U wordt dan door de reumatoloog, verpleegkundige of eventueel de polikliniekmedewerker gebeld.

Is er tussen controle afspraken door bloed geprikt (bv vanwege de reumamedicatie die gestart is), en de uitslag is goed, dan wordt u daar niet over gebeld. Er wordt dan alleen met u contact opgenomen b.v. om een keer extra te laten prikken.

Als u uw bloed laat prikken bij een prikpost van het ziekenhuis zijn al deze gegevens meteen voor de arts beschikbaar. Indien u in een ander ziekenhuis of medisch centrum bloed laat prikken krijgen wij deze uitslagen via de post gestuurd. Het kan dan langer duren voordat de uitslag bekend is.

Algemene vragen over reuma

Zijn dieetmaatregelen zinvol voor patiënten met een vorm van reuma?

Optimale voeding is voor iedereen van belang, zowel voor gezonde als voor zieke mensen. Voor het merendeel van de reumatische aandoeningen hebben specifieke diëten geen effect op het ziekteproces. Slechts voor enkele aandoeningen zijn dieetadviezen wel zinvol. Jicht is hier een voorbeeld van. Jicht is een aandoening die gekenmerkt wordt door aanvallen van gewrichtsontstekingen, veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Door het verlagen van de urinezuurspiegel in het bloed kunnen aanvallen voorkomen worden. Specifieke dieetaanpassingen met als doel het verlagen van de urinezuurspiegel kunnen een gering effect hebben. Meestal zijn er toch nog medicijnen nodig zijn om het urinezuurgehalte te normaliseren. Voedingsmiddelen die het urinezuur in het bloed doen toenemen zijn o.a. alcohol, vette vissoorten zoals haring en makreel, ansjovis, orgaanvlees en peulvruchten.

Ook bij osteoporose (botontkalking) is voeding belangrijk. Voor de kwaliteit van de botten is het van belang om te zorgen voor voldoende zuivelinname. Om de botten zo sterk mogelijk te houden, is ±1000 - 1200 mg calcium per dag nodig. Dit kan gehaald worden door voldoende zuivelproducten te gebruiken zoals melk, vla en kaas. Ook voldoende vitamine D is van belang (halvarine/zonlicht).
 

Mag je met reuma werken en sporten?

In het algemeen geldt, dat op een goede manier in beweging blijven van groot belang is. Zowel te zware inspanning (overbelasting) als weinig activiteiten (onderbelasting) heeft nadelige effecten op de kwaliteit en conditie van onze spieren, gewrichten en botten. Bij de reumapatiënt zal de intensiteit van werk en sport zo nodig moeten worden aangepast aan de ernst en activiteit van de reuma-aandoening. In fases met actieve gewrichtsontstekingen moeten de betreffende gewrichten niet zwaar belast worden. Welke adviezen nodig zijn in iedere individuele situatie zal per patiënt moeten worden bekeken. Algemene adviezen voor de mate van lichamelijke belasting worden gegeven door de reumatoloog en paramedici (zoals de reumaconsulent, fysiotherapeut, ergotherapeut). Een bedrijfsarts en/of keuringsarts neemt uiteindelijk de beslissing of een reumapatiënt wel of niet zijn werk mag blijven doen, of geschikt wordt geacht om vervangend werk te doen.

Ik ben reumapatiënt, moet ik mijn kinderen laten testen of zij het ook krijgen?

Bij een aantal vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol, echter bij heel veel vormen niet. Daarnaast zijn er nog andere factoren van belang bij het ontstaan van de ziekte. Er zijn géén betrouwbare testen beschikbaar waarmee je kunt voorspellen of een kind later eenzelfde vorm van reuma zal krijgen als zijn moeder of vader. Testen van kinderen is dus niet zinvol. Daarnaast is er geen bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat behandeling met medicijnen vóórdat verschijnselen van de ziekte zich openbaren zinvol is. Dat betekent dus, dat behandeling voor chronische reumatologische  aandoeningen pas start, op het moment dat een patiënt klachten krijgt van de ziekte. Dus al zou betrouwbare screening op aanleg voor ontwikkeling van reuma in de toekomst mogelijk zijn dan heeft het nog geen meerwaarde.

Laatste revisie: 10 januari 2019 - 08:58