Headerafbeelding
afdelingen laboratorium klinische chemie onderzoek microscoop
Onderzoek

Urinesediment

Een urinesediment bestaat uit niet oplosbare deeltjes in de urine.

Het kan onder andere bestaan uit cellen, kristallen en bacteriën. Dit wordt met de microscoop bekeken en beoordeeld. De arts kan dit onderzoek laten doen als u klachten heeft die wijzen op bijvoorbeeld nierziekten of (urineweg)infecties. De arts kan dit onderzoek laten doen als u klachten heeft die wijzen op bijvoorbeeld nierziekten of (urineweg)infecties.

Hoe verloopt het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis;
  • Heeft u een brief van uw huisarts gekregen? Neemt u deze dan ook mee.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LAB-027
Laatste revisie: 18 februari 2020 - 15:33
Hoe verloopt het onderzoek

Urinesediment

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u verse urine inlevert. U komt hiervoor naar de polikliniek Bloedafname. Daar krijgt u een urinepotje dat u op het toilet kunt vullen. U plast eerst een beetje urine in het toilet. Daarna plast u in het potje. Het eerste deel van de urine is namelijk niet goed te gebruiken voor het onderzoek.

Urine inleveren

Om urine in te leveren, kunt u terecht op de polikliniek Bloedafname van één van de onderstaande locaties.

  • locatie ‘s-Hertogenbosch (Henri Dunantstraat 1)
  • locatie ‘s-Hertogenbosch (St. Teunislaan10)
  • locatie Boxtel
  • locatie Drunen
  • locatie Rosmalen
  • locatie Zaltbommel (Gamerschestraat 32a)

Controleert u of uw naam, geboortedatum en inleverdatum op de bokaal en het aanvraagformulier staan.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek sturen we naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De arts bespreekt met u de uitslag tijdens uw volgend bezoek.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie: telefoonnummer: (073) 553 27 64.