Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van een gewricht (arthrografie)

Dit is een onderzoek van een gewricht door middel van inspuiten van een jodiumhoudend contrastmiddel.

In medische termen noemen we dit een arthrografie. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-065
Laatste revisie: 8 november 2023 - 16:17
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van een gewricht (arthrografie)

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Contrastmiddel

Het onderzoek met contrastmiddel kan niet zonder meer doorgaan als u ooit in het verleden een ernstige allergische reactie op contrastvloeistof gehad heeft. Als dit het geval is geeft u dit door aan uw behandelend arts. Meld dit ook voor het onderzoek aan de röntgenlaborant en/of radioloog.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. Dit onderzoek wordt onder steriele omstandigheden uitgevoerd. Dit betekent dat het gebied waarin wordt geprikt, wordt ontsmet met alcohol. Daarna komt u onder een steriel laken te liggen, uw hoofd blijft hierbij vrij. De radioloog trekt een steriele jas aan. Alle medewerkers in de kamer hebben een mutsje op en een neusmondmasker voor.

Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving. Hierdoor wordt de huid en het onderliggend weefsel verdoofd. Met behulp van een röntgenapparaat brengt de radioloog uw gewricht in beeld. Met een naald wordt uw gewricht aangeprikt. Dit kan gevoelig zijn. Op verzoek van uw aanvragend arts kan er geprobeerd worden om vocht uit uw gewricht op te zuigen. Indien dit gewenst en mogelijk is, wordt dit vocht opgestuurd naar het laboratorium in het JBZ. Dit vocht wordt op aanwezigheid van bacteriën onderzocht. De uitslag wordt naar uw behandelend arts gestuurd.

Als het gewricht is aangeprikt, spuit de radioloog contrastmiddel in het gewricht en maakt tegelijkertijd röntgenopnamen. Het is daarbij belangrijk dat u stil ligt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Ondanks alle zorgvuldigheid kan er een bloeding of ontsteking aan het gewricht ontstaan. Dit komt echter zeer zelden voor.

Neemt u bij pijn, koorts en roodheid van de prikplaats contact op met uw behandelend arts.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De eerste 2 á 3 uur na de injectie mag u niet zelf autorijden. Dit komt door een mogelijke verminderde beweeglijkheid van het gewricht. Houdt u hier rekening mee. Vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, taxi, scooter, fiets enzovoort zijn wel toegestaan.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.