Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de slokdarm en/of de maag (oesofagus)

Bij dit onderzoek maakt de radioloog röntgenfoto's van uw slokdarm en/of maag.

Tijdens het onderzoek worden bariumpap en lucht als contrastmiddelen gebruikt. Hierdoor wordt de binnenkant van de slokdarm en de maag zichtbaar op de monitor en op de röntgenopnamen. De bariumpap wordt niet opgenomen en verlaat het lichaam met de ontlasting.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-020
Laatste revisie: 14 juli 2020 - 15:54
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de slokdarm en/of de maag (oesofagus)

Niet eten, drinken en roken

Het is belangrijk dat uw maag vóór het onderzoek goed leeg is. Eet en drinkt u daarom voor het onderzoek vanaf 24.00 uur ‘s nachts niets meer. Ook mag u vanaf dit tijdstip niet roken en kauwgom kauwen, hierdoor ontstaat te veel maagsap. Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken.

Vindt het onderzoek ná 12.00 uur plaats? Dan mag u om 8 uur een kleine maaltijd eten. Thee en beschuit/crackers zijn toegestaan. Na deze kleine maaltijd mag u niet meer eten, roken en kauwgom kauwen. 

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan kan het zijn dat u maatregelen moet treffen. Hiervoor is speciale informatie beschikbaar. Volgt u de hierin genoemde aanwijzingen op. Als u deze informatie niet heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Wij vragen u het bovenlichaam te ontbloten. Draag bij voorkeur een broek met een lage broekrand. Deze mag u aanhouden. Een hoog sluitende broek moet uit, tenzij deze een elastische tailleband heeft.

Houdt u er rekening mee dat u tijdens het onderzoek een hemd of een T-shirt kunt aanhouden. U mag géén sieraden zoals ketting, oorbellen en haarspeldjes dragen.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In de kleedkamer naast de onderzoekskamer kleedt u zich uit. Wij vragen u het bovenlichaam te ontbloten. Draag bij voorkeur een broek met een lage broekrand of elastische tailleband. Deze kan aanblijven. Een broek met een hoge niet elastische tailleband moet uit. Uw onderbroek en kousen/sokken of panty kunt u aanhouden.

Tijdens het onderzoek krijgt u een beker bariumpap te drinken als contrastmiddel. U wordt gevraagd de pap niet direct door te slikken, maar dit pas te doen tijdens de röntgenopname van de slokdarm.

Bij onderzoek van de maag krijgt u na de bariumpap ook bruiskorreltjes om in te slikken. Deze korreltjes vormen lucht in de maag waardoor deze uitzet en zo beter onderzocht kan worden. Dit kan een vol gevoel geven. Tijdens het onderzoek moet u proberen om de lucht in de maag niet op te boeren. 

Om de maag en de slokdarm in verschillende houdingen te kunnen bekijken, staat u tijdens het onderzoek op een tafel die kan worden gekanteld. Er worden röntgenopnamen van uw maag en/of slokdarm gemaakt terwijl u staat. Soms worden er aanvullend nog opnamen gemaakt terwijl u ligt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Door de bariumpap krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal. U kunt zelfs last van verstopping krijgen. Dit kunt u voorkomen door de eerste twee dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). De eerste dagen na het onderzoek is de ontlasting wit gekleurd door de
bariumpap.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.