Patient-centered outcomes research

In de koers van het JBZ staat gezondheidswelzijn centraal. Dit wil zeggen de manier waarop mensen hun gezondheid beleven. Patient centered outcome research (PCOR) past daar goed bij.

Bij PCOR richten we ons op vraagstellingen die vanuit patiëntperspectief belangrijk zijn. We onderzoeken bijvoorbeeld het effect van het afstemmen van zorg op de context van de patiënt, oftewel de leefomstandigheden en voorkeuren van de patiënt en de setting waarin de zorg plaatsvindt. Heeft dit effect op de gezondheidsbeleving van de patiënt? Ervaart de patiënt meer eigen regie? Wat doet het met het werkplezier van professionals? Deze vragen onderzoeken we op onderdelen van strategische thema’s van het JBZ zoals 'Werken vanuit Positieve Gezondheid', 'Zorg in de laatste levensjaren' en 'Eigen regie en thuismonitoring'. 

Visuele weergave van het model patiënt centered outcome research

Ook richt PCOR zich op vraagstukken als 'Hoe meet je Positieve Gezondheid of Passende zorg?'. Binnenkort start een promotietraject over passende zorg met als hoofdvragen: Wat is passende zorg? En hoe meet je dat? Dit is een initiatief van het mProve netwerk van zeven topklinische ziekenhuizen. 

Onderwerpen, vragen en uitkomstmaten in dit type onderzoek zijn van belang voor patiënten en voor degenen die voor hen zorgen. Samenwerken met patiënten en hun stakeholders zoals naasten, mantelzorgers, wetenschappers, clinici, zorginstellingen en verzekeraars, is hierbij dus essentieel. Door hen te betrekken bij het onderzoek, niet alleen als deelnemers maar ook als partners, kunnen we ons richten op de juiste en meest belangrijke vragen en uitkomstmaten. PCOR biedt professionals kennis over hoe zij de context van de patiënt effectief kunnen inzetten en de zorg hier beter op af te stemmen.

Code WET-007
Laatste revisie: 19 mei 2025 - 14:53