Osteosynthesemateriaal verwijderen uit de kaak

Soms moeten we eerder geplaatste schroeven en plaatjes in de kaak (osteosynthesemateriaal) weer verwijderen.

Osteosynthesemateriaal is bedoeld om botten vast te zetten, bijvoorbeeld na een kaakbreuk. Soms moeten we dit materiaal er weer uit halen, bijvoorbeeld als u een ontsteking heeft.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code MON-078
Laatste revisie: 16 augustus 2019 - 11:48

Osteosynthesemateriaal verwijderen uit de kaak

De MKA-chirurg maakt een snede op de plaats waar het plaatje met de schroeven in de kaak vastzit. Als het mogelijk is, maakt de MKA-chirurg deze snede op een plek aan de binnenzijde van de mond.

Hierna schuift hij het tandvlees/de huid opzij met behulp van een wondhaak. Met een schroevendraaiertje draait de MKA-chirurg de schroeven uit het kaakbot en verwijdert het plaatje. Daarna hecht hij de wond en plaatsen we een gaasje op de wond. Dit kunt u zelf na 30 minuten verwijderen.

Als de snede bij de oogkas is gemaakt, plaatsen we na het hechten steristrips op de wond.

Na de behandeling koelt u het behandelde gebied. U kunt hiervoor een washand gebruiken die u vult met ijsblokjes. U houdt deze tegen de buitenkant van de kaak.

• De eerste 2 dagen, of zolang de wang dik is, mag u niet gaan zonnebaden of onder de zonnebank.
  • U mag de eerste 24 uur niet spoelen.
  • Gebruik zacht voedsel.
  • U mag de eerste 5 dagen niet roken.
  • U mag het behandelde gebied niet poetsen, daarbuiten gewoon wel.