Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Optiflow zuurstoftherapie

De Optiflow is een apparaat dat veel zuurstof en een hoge druk (hoge flow) kan geven.

Zuurstof is nodig om uw lichaam goed te laten werken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw hersenen, hart en spieren goed kunnen werken. Bij het inademen komt er zuurstof via uw longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door uw lichaam.

Bij een ziekte aan uw longen kan het zuurstofgehalte in het bloed lager zijn dan normaal. Daardoor kunt u zich erg benauwd voelen. Het is belangrijk dat het zuurstofgehalte in uw bloed wordt hersteld. Daarom heeft uw arts besloten om u te behandelen met de Optiflow. Door de hoge druk van de Optiflow, openen de luchtwegen zich verder. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof die u krijgt beter opnemen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LON-325
Laatste revisie: 19 mei 2023 - 09:47
Hoe verloopt de behandeling?

Optiflow zuurstoftherapie

Waar krijgt u de behandeling?

De behandeling gebeurt op de afdeling Longgeneeskunde. U komt op een éénpersoonskamer te liggen. Meestal ligt u in bed. Als u goed op de behandeling reageert, mag u ook in een stoel zitten. U hoeft dus niet steeds in bed te blijven. De verpleegkundige begeleidt u bij het uit bed komen.

Tijdens de behandeling

  • De extra zuurstof krijgt u via een neusbril. Deze zit met een kort uiteinde van ongeveer 1 centimeter in uw neus.
  • Via de neusbril blaast de optiflow warme, vochtige en zuurstofrijke lucht in uw neus.
  • Als u hieraan gewend bent, voelt u zich minder benauwd en merkt u dat het ademen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht kunt u eventueel vastzittend slijm makkelijker ophoesten.
  • Tijdens het begin van de behandeling, bewaakt de verpleegkundige het zuurstofgehalte in uw bloed met een saturatiemeter. Dit gebeurd via een apparaatje op uw vinger of via een sensor op uw oor.
  • Als het zuurstofgehalte in uw bloed verbetert en stabiel blijft, is het niet meer nodig om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Dit gebeurt dan nog af en toe als dit nodig is.
  • Doordat de zuurstof met kracht door de slang wordt geblazen, maakt dit veel geluid. Dit hoort bij de behandeling en kan geen kwaad.
  • Als het beter met u gaat, bouwen we de behandeling met de Optiflow in kleine stapjes af.

Waar moet u op letten?

  • Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk door uw neus ademt met uw mond dicht. Op deze manier werkt de behandeling het beste en komt er het meeste zuurstof in uw longen.
  • U mag praten met een neusbril op.
  • U mag gewoon eten en drinken.
  • Het is het beste als er niet meer dan 2 bezoekers tegelijk bij u zijn. Zo vermoeit u zich niet teveel.

Stel uw vragen gerust aan de verpleegkundige of aan uw behandelend arts.