Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Zwangerschapsdiabetestest (glucosetolerantietest)

Een zwangerschapsdiabetestest is een onderzoek om te bepalen of u zwangerschapsdiabetes heeft.

Het is belangrijk zwangerschapsdiabetes op te sporen en te behandelen. 

Alléén op afspraak

Een zwangerschapsdiabetestest (OGTT) kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak.

Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak

Hulp nodig? Bel dan (073) 553 36 99 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur). 

Hoe verloopt uw onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LAB-011
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt uw onderzoek?

Zwangerschapsdiabetestest (glucosetolerantietest)

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur geen vast voedsel meer mag eten. U mag wel water, thee en koffie zonder toevoegingen drinken. Roken is niet toegestaan.

Let op! Voortaan moet u eerst een afspraak maken voor een zwangerschapsdiabetestest (OGTT). U maakt zelf een afspraak via www.jbz.nl/prikafspraak of via (073) 553 36 99.

Op de dag van het onderzoek kunt u zich tot 09.30 uur melden bij de afdeling Bloedafname. U neemt het aanvraagformulier, een geldig legitimatiebewijs en uw patiëntenpas mee.

Eerst wordt er bloed bij u afgenomen. Daarna drinkt u suikerwater. Na een uur wordt er bloed afgenomen en een uur later opnieuw. Tijdens de test mag u niet eten en drinken en zich niet inspannen. U kunt het beste deze tijd zittend doorbrengen. Bent u voor de 3e keer geprikt? Dan mag u naar huis.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek sturen we naar de aanvragend arts/verloskundige . Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende bezoek.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie: telefoonnummer: (073) 553 27 64.