Onderzoek

Vingerdrukmeting (PPG)

Bij een vingerdrukmeting meet de vaatlaborant de doorbloeding van de vinger.

Een vingerdrukmeting wordt gedaan met behulp van PPG (Photo Plethysmo Grafie). PPG is een techniek met licht waarmee de doorbloeding van de vingers kan worden beoordeeld.

De arts kan dit onderzoek aanvragen bij klachten als pijn, wondjes, verkleuring of tintelingen aan de vingers. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code VTL-017
Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 09:28
Hoe verloopt het onderzoek?

Vingerdrukmeting (PPG)

Hoe bereidt u zich voor?

Er zijn geen voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Als u medicijnen gebruikt mag u deze gewoon innemen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek neemt u plaats op de onderzoektafel of op een stoel. De laborant bevestigt aan de duim een bloeddrukbandje en een PPG-sensor. De sensor meet met behulp van een lichtsignaal de bloedtoevoer in de duim. Deze meting wordt bij alle vingers herhaald. Het kan zijn dat aan beide handen tegelijk wordt gemeten. Vervolgens wordt nog aan beide armen de bloeddruk gemeten. Het onderzoek is niet pijnlijk of belastend.

Het is van belang dat u tijdens de meting zo ontspannen en stil mogelijk ligt of zit.

Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.