Headerafbeelding
Urine onderzoek op het laboratorium
Onderzoek

Urinesediment

Een urinesediment bestaat uit niet oplosbare deeltjes in de urine.

Het kan onder andere bestaan uit cellen, kristallen en bacteriën. Dit wordt met de microscoop bekeken en beoordeeld. De arts kan dit onderzoek laten doen als u klachten heeft die wijzen op bijvoorbeeld nierziekten of (urineweg)infecties. 

Hoe verloopt het onderzoek

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LAB-027
Laatste revisie: 2 april 2024 - 08:13
Hoe verloopt het onderzoek

Urinesediment

Voor dit onderzoek komt u naar het ziekenhuis. We hebben namelijk verse urine van u nodig. Dit betekent dat u in het ziekenhuis in een urinepotje plast. U levert dus geen eigen potje met urine van thuis in.

In het ziekenhuis krijgt u een pakketje met daarin een urinepotje dat u op het toilet bij de afdeling kunt vullen. U plast eerst een beetje urine in het toilet. Daarna plast u in het potje. Het eerste deel van de urine is namelijk niet goed te gebruiken voor het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de afdeling Bloedafname op één van de onderstaande locaties én tijden.

  • Locatie ‘s-Hertogenbosch (Henri Dunantstraat 1) tot 15.00 uur
  • Locatie ‘s-Hertogenbosch (St. Teunislaan 10) tot 12.00 uur
  • Locatie Boxtel tot 12.00 uur
  • Locatie Drunen tot 12.00 uur
  • Locatie Rosmalen tot 12.00 uur
  • Locatie Zaltbommel (Gamerschestraat 32a) tot 12.00 uur.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek sturen we naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De arts bespreekt met u de uitslag tijdens uw volgend bezoek.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. Uw urine kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u bellen naar het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie: telefoonnummer: (073) 553 27 64.