Headerafbeelding
gang van de afdeling hartbewaking
Onderzoek

Stress echo van het hart (Stress-echocardiografie)

De cardioloog onderzoekt de werking van het hart bij inspanning.

Bij dit onderzoek versnellen we uw hartslag met het medicijn dobutamine. Uw lichaam reageert op dit medicijn hetzelfde als op een flinke lichamelijke inspanning. De cardioloog wil weten hoe uw hart hierop reageert. Hiervoor maakt de echocardiografist tijdens het onderzoek met het echoapparaat opnames van uw hart. Hiermee ziet de cardioloog of de beweging van uw hart afwijkend is.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code CAR-036
Laatste revisie: 10 februari 2023 - 10:51
Hoe verloopt het onderzoek?

Stress echo van het hart (Stress-echocardiografie)

 • Het kan zijn dat u voor het onderzoek tijdelijk moet stoppen met bepaalde medicijnen. Als dat zo is hoort u dat van uw arts.
 • Gebruikt u op de dag van het onderzoek geen bodylotion en dergelijke.
 • Wij vragen u om uw mobiele telefoon uit te zetten voor het onderzoek.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Cardiologie functieonderzoeken, gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4. Hierna brengt een medewerker u naar de CCU (hartbewaking). Daar vindt het onderzoek plaats.

Voor het onderzoek

 • Het onderzoek gebeurt alleen met de patiënt. Komt u mee als begeleiding wacht dan in de wachtruimte.
 • Voor het onderzoek is het nodig dat u geen kleding draagt op het bovenste gedeelte van uw lichaam.
 • De echocardiografist plakt elektroden op uw borst om uw hartritme te registreren.
 • Daarna krijgt u een infuusnaaldje in uw arm. Om de andere arm krijgt u een band om uw bloeddruk te meten.

Tijdens het onderzoek

De echocardiografist doet samen met de cardioloog het onderzoek.

 • U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij.
 • De echocardiografist houdt een klein echoapparaat op de huid van uw borstkas. Hiermee maken we uw hart zichtbaar op een beeldscherm.
 • Na de 1e echo-opnames geeft de cardioloog u het medicijn dobutamine via het infuus. Stap voor stap krijgt u steeds een beetje meer dobutamine toegediend en gaat uw hart sneller kloppen. Dit is normaal.
 • Na elke stap worden er afbeeldingen van het hart gemaakt.
 • Als u tijdens het onderzoek klachten krijgt, bijvoorbeeld pijn en/of druk op de borst, rillingen of hartkloppingen, moet u dit direct melden.
 • Als de cardioloog genoeg informatie heeft verzameld, dan stoppen we met het geven van het medicijn dobutamine en is het onderzoek afgelopen.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek geeft de cardioloog u medicijnen om uw hart weer rustig te krijgen. Is uw hartslag weer rustig is en alles normaal? Dan mag u weer naar huis.

Wat zijn de risico's?

Als er complicaties ontstaan dan komt dat vooral door de medicijnen die u krijgt tijdens het onderzoek. De volgende complicaties kunnen voorkomen:

 • Acute myocardischemie, dit is een verminderde toevoer van bloed, waardoor een zuurstoftekort van het hart ontstaat.
 • Hartritmestoornissen.
 • Lage bloeddruk.

Het is niet mogelijk om u meteen een uitslag van het onderzoek te geven. De cardioloog die het onderzoek deed geeft de resultaten door aan uw eigen arts. Bij uw volgende controleafspraak krijgt u de uitslag.

Als u vragen heeft, dan kunt u deze voor het onderzoek stellen aan de medewerkers van de functieafdeling Cardiologie of aan uw arts.