Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Speekselklierscintigrafie (LNG-046)

Bij een speekselklierscintigrafie brengen we de speekselklieren in beeld met behulp van een radioactieve stof.

Dit onderzoek wordt gedaan om te zien of de speekselklieren nog goed werken. De radioactieve stof krijgt u via een injectie in een bloedvat in uw arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Een verminderde werking van de speekselklieren kan onder andere ontstaan door: een obstructie, een operatie in de buurt van de speekselklieren, toediening van een te hoge dosis Jodium-131 therapie of Sjögrens syndroom. Uw arts kan u vertellen waarom dit onderzoek voor u is aangevraagd.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-046
Laatste revisie: 9 september 2021 - 15:25
Hoe verloopt het onderzoek?

Speekselklierscintigrafie (LNG-046)

Eten en drinken

Vanaf 2 uur vóór het onderzoek mag u:

  • niets eten en drinken.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 12 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven uw hoofd. U krijgt een injectie met de radioactieve stof toegediend in een bloedvat in uw arm. Gelijktijdig wordt de scan van uw hals en aangezicht gestart.

Halverwege het onderzoek krijgt u via een rietje een zuur drankje met citroensmaak te drinken. Dit is om de speekselklieren te stimuleren. De opnamen gaan gewoon door. Tijdens het hele onderzoek moet u goed stil blijven liggen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. Er is geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.