Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Shuntmeting

Met een shuntmeting bepalen we of uw bloed helemaal door de longen stroomt om zuurstof op te nemen of dat het gedeeltelijk een andere route volgt.

Deze andere route leidt tot minder zuurstofopname in het bloed en wordt ook wel een shunt genoemd. Voor dit onderzoek ademt u 20 minuten lang 100% zuurstof in. De longfunctieanalist voert de shuntmeting uit.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code lon-317
Laatste revisie: 1 mei 2024 - 16:25
Hoe verloopt het onderzoek?

Shuntmeting

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

 • U mag uw medicijnen gewoon innemen.
 • Gebruikt u bloedverdunners? Dan kunt u hier gewoon mee doorgaan. Vertel dit wel aan de longfunctieanalist.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Longgeneeskunde, functieonderzoeken. Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4.

Voor het onderzoek

De longfunctieanalist legt u uit wat er gaat gebeuren en wat er van u verwacht wordt tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

 • De longfunctieanalist neemt bloed bij u af uit de pols. Na het prikken, krijgt u een drukverband.
 • U gaat op een stoel zitten.
 • U neemt een mondstuk in uw mond. Dit mondstuk is verbonden met een ballon. Deze ballon is gevuld met 100% zuurstof. Op uw neus krijgt u een klemmetje.
 • U krijgt een klemmetje op uw vinger. Met dit klemmetje meten we de zuurstofsaturatie, ook wel de zuurstofverzadiging genoemd.
 • Het is de bedoeling dat u 20 minuten rustig blijft ademen.
 • Na 20 minuten neemt de longfunctieanalist weer bloed bij u af uit de pols. Dit doet de longfunctieanalist om te zien of er voldoende zuurstof in uw bloed terecht is gekomen.
 • Na het onderzoek krijgt u een drukverband. Dit moet 10 tot 30 minuten om uw pols blijven zitten.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts bij uw volgende afspraak. Dit kan een telefonische afspraak zijn of op de polikliniek.

Dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 24 63. Ook voor en na het onderzoek kunt u uw vragen stellen.