Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Schildklierscintigrafie met behulp van Tc-99m-MIBI (LNG-064)

Bij een schildklierscintigrafie bepalen we hoe uw schildklier functioneert met behulp van een radioactieve stof. 

Het onderzoek is bedoeld om ziekteprocessen van de schildklier op te sporen of uit te sluiten. Het onderzoek gebeurt met behulp van een radioactieve stof (Tc-99m-MIBI). U krijgt deze stof via een injectie in een bloedvat in uw arm toegediend. Daarna maken we een scan van de schildklier. 

De stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-064
Laatste revisie: 18 augustus 2020 - 15:51
Hoe verloopt het onderzoek?

Schildklierscintigrafie met behulp van Tc-99m-MIBI (LNG-064)

Gebruikt u medicijnen?

U mag enige tijd voor het onderzoek geen gebruik maken van medicijnen die de schildklierfunctie beïnvloeden. Strumazol® is hier een voorbeeld van. Uw specialist vertelt u om welke medicijnen het precies gaat en hoelang u van te voren moet stoppen. Neem contact op met uw specialist als hier onduidelijkheden over zijn. 

Contrastmiddel

Röntgenonderzoek waarbij een contrastmiddel is geïnjecteerd kan de schildklierscintigrafie beïnvloeden. Heeft u in de afgelopen 3 maanden zo’n röntgenonderzoek ondergaan? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Preparaten of voedingsmiddelen

Neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u één van de volgende preparaten of voedingsmiddelen gebruikt:

  • het medicijn Cordarone®;
  • homeopathische geneesmiddelen die jodium bevatten;
  • multivitaminen die jodium bevatten;
  • voedingsmiddelen die zeewier, zeekraal en/of kelp bevatten (bijvoorbeeld sushi);
  • visoliecapsules.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw specialist. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Uw specialist zal dit met u bespreken.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Nadat u de injectie met de radioactieve stof heeft toegediend gekregen, gaat u terug naar de wachtruimte. 15 minuten later haalt de laborant u op in de wachtruimte.

In de onderzoeksruimte wordt de scan gemaakt. Tijdens de scan ligt u op een smal bed en wordt de camera dicht boven de hals geplaatst. Aan het eind van de scan voelt de laborant of de nucleair geneeskundige in de hals en markeert een aantal punten met een pen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. Er is geen verdere nazorg nodig. Bent u voor dit onderzoek gestopt met medicijnen? Dan kunt u deze weer gebruiken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Hierbij is de wachttijd tussen de injectie en de scan meegerekend.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.