Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de nier (antegradepyelografie)

Bij dit onderzoek worden er röntgenenfoto's van de nier en urineleider gemaakt. 

In medische termen noemen we dit onderzoek een antegradepyelografie (afgekort APG). 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-085
Laatste revisie: 24 oktober 2023 - 10:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de nier (antegradepyelografie)

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.

In de kleedkamer naast de onderzoekkamer kleedt u zich uit. Uw bovenlichaam moet u ontbloten, het onderlichaam niet.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. Er wordt een overzichtsopname van de buik gemaakt. Daarna wordt via de katheter die in de nier ligt contrastvloeistof in de nier en de urineleider gebracht. Hiervoor wordt de opvangzak losgekoppeld van de katheter. Een spuit met contrastvloeistof wordt aangesloten op de katheter. Met deze spuit vult de radioloog de nier en de urineleider. Als de nier en de urineleider goed gevuld zijn, worden er opnamen gemaakt in verschillende richtingen. Hierbij draait het apparaat om u heen. 

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Het röntgencontrastmiddel kan een enkele keer tot een overgevoeligheidsreactie leiden. Bent u overgevoelig voor contrastvloeistof, dan moet u dit van tevoren melden. U kunt dit melden door te bellen naar (073) 553 26 00. Bij het onderzoek kan daar dan rekening mee worden gehouden.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Het is belangrijk na het onderzoek 1 dag extra te drinken om de nier goed door te spoelen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.