Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de blaas na prostaatverwijdering (RALP)

Bij dit onderzoek worden de blaas en/of plasbuis met behulp van röntgenstraling en contrastmiddel onderzocht.

In medische termen noemen we dit onderzoek een mictiecystogram (afgekort MCG). Na uw operatie waarbij de prostaat is verwijderd heeft u een blaaskatheter gekregen. Bij dit onderzoek wordt gekeken of deze katheter verwijderd mag worden.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-082
Laatste revisie: 24 oktober 2023 - 10:02
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de blaas na prostaatverwijdering (RALP)

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. 

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Uw onderlichaam moet ontbloot worden, uw bovenlichaam niet.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In de kleedkamer, naast de onderzoekkamer, kleedt u zich uit. Uw onderlichaam moet u ontbloten, het bovenlichaam niet.

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. De katheter wordt ontkoppeld van de katheterzak. Er wordt een overzichtsopname van de buik gemaakt. Daarna wordt via de katheter contrastvloeistof in de blaas gebracht. Als de blaas goed gevuld is, worden er opnamen gemaakt vanuit verschillende richtingen. Nadat de katheter weer is aangesloten aan de zak kan er nog een opname van de lege blaas worden gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Meteen na het onderzoek krijgt u een washandje en een handdoek waarmee u zich op het toilet kunt opfrissen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.