Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenfoto

Op de afdeling Radiologie kunt u terecht voor een röntgenfoto. Met behulp van röntgenstraling maakt de laborant foto's van skelet en/of hart en longen (thoraxfoto).

Röntgenstraling is straling die door weefsels van het lichaam heen dringt. De verschillende botten, organen en weefsels laten niet evenveel van deze straling door. Daardoor is het mogelijk de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Botten worden wit afgebeeld, lucht zwart en organen grijs.

Röntgenonderzoek wordt gebruikt om afbeeldingen van het inwendige lichaam te maken en eventuele afwijkingen op te sporen. Bij het onderzoek worden zo min mogelijk röntgenstralen gebruikt voor opnamen van goede kwaliteit.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code RAD-091
Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 14:16
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenfoto

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat voor kleding trekt u aan?

Het is prettig als u kleding aantrekt die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en  brengt u naar een kleedhokje. Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel vraagt de laborant u zich uit te kleden.

Hoe en waar u precies moet plaatsnemen in de onderzoekskamer, is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Meestal worden er foto's gemaakt vanuit verschillende richtingen. De bediening van de apparatuur gebeurt vanachter een loodscherm. Dit scherm is voor de bescherming van de laborant tegen röntgenstralen.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u zich weer omkleden. De laborant kijkt ondertussen of de foto's technisch in orde zijn. Zo nodig bespreekt de laborant met de radioloog of er verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de foto's technisch in orde zijn, kunt u weer naar huis of terug naar de afdeling.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 20 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later van de aanvragend arts.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.