Onderzoek

Punctie van een gewricht

Bij dit onderzoek wordt met een naald wat vocht opgezogen uit het gezwollen gewricht.

Vocht in een gewricht kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ontsteking, een bloeding of infectie. Door vocht uit uw gewricht te onderzoeken, kan duidelijk worden wat de oorzaak is van het probleem.

De reumatoloog kan door de microscoop zien of er ontstekingscellen en/of kristallen in het vocht zitten. Zo weet de reumatoloog bijvoorbeeld meteen of er sprake is van jicht.

Soms wordt het vocht uit het gewricht naar het laboratorium gestuurd. De laborant onderzoekt of er bacteriën en ontstekingscellen in het vocht zitten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Betrokken afdelingen

Laatste revisie: 10 september 2021 - 12:13
Hoe verloopt het onderzoek?

Punctie van een gewricht

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat zijn de risico's?

De kans op problemen bij een punctie in het gewricht is heel klein. Heel soms ontstaat er een infectie doordat er via de prik bacteriën in het gewricht komen. Door de prik kan er een bloeding in het gewricht ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners gebruiken.

Bij een punctie van het gewricht prikt de reumatoloog of de verpleegkundig specialist met een naald in het gewricht. Via een spuit die aan de naald vastzit, wordt vocht uit uw gewricht gezogen. De reumatoloog of verpleegkundig specialist kan via dezelfde naald ook medicijnen in uw gewricht spuiten. Bijvoorbeeld een ontstekingsremmend medicijn.

Heeft u ook een medicijn in uw gewricht gekregen? Dan moet u mogelijk daarna rust houden. Overleg dit met de reumatoloog of specialistisch verpleegkundige.

Naar huis

Na het onderzoek mag u meteen weer naar huis.