Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Peritoneale lekkagescintigrafie (LNG-061)

Bij een peritoneale lekkagescintigrafie sporen we een lekkage door dialyse op met behulp van radioactieve vloeistof.

Bij CAPD (Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse) dialyseert u via een slangetje in uw buikwand. Het kan voorkomen dat de dialysespoelvloeistof vanuit uw buikwand lekt. Met een peritoneale lekkagescintigrafie kunnen we zo’n lekkage opsporen. 

De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of voor uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-061
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Peritoneale lekkagescintigrafie (LNG-061)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan zonder extra maatregelen. De radioactiviteit is namelijk dermate laag dat er geen nadelige effecten voor foetus of baby kunnen optreden. Heeft u hierover nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

Henri Dunantstraat 1, 's-Hertogenbosch. 

Het is belangrijk dat u op tijd bent voor het onderzoek, omdat de radioactieve stof maar kort bruikbaar is. 

Voor dit onderzoek wordt voor u een afspraak gemaakt in het Dialysecentrum en een aansluitende afspraak op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U komt eerst naar het Dialysecentrum. Daarna wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In het Dialysecentrum krijgt u via een infuus een vloeistof toegediend met radioactieve stof er in. Daarna gaat u 2 minuten op uw linkerzij en daarna 2 minuten op uw rechterzij liggen. Zo verdeelt de spoelvloeistof zich goed door uw buikholte.

U meldt zich daarna op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bij de gele aanmeldzuil. Volg de instructies op het scherm. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte. De laborant haalt u daar op.

U wordt gevraagd om alle metalen voorwerpen te verwijderen, omdat dit de opnames kan beïnvloeden. Dan gaat u op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Er worden dan 2 opnames gemaakt; 1 met de camera boven uw buik en 1 met de camera opzij van u. Deze opnames duren allebei 5 minuten. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen tijdens de opnames.

Daarna wordt u gevraagd te gaan staan. U moet met uw buik tegen de camera gaan staan. Er worden weer 2 opnames gemaakt die allebei 5 minuten duren. Hierbij is het heel belangrijk dat u goed stil blijft staan. De nucleair geneeskundige komt meekijken naar het voorlopige resultaat. Het kan nodig zijn dat er na 1 uur opnieuw opnames van u gemaakt moeten worden.

Als alle benodigde opnames gemaakt zijn, gaat u terug naar het Dialysecentrum. Daar laat een medewerker de spoelvloeistof weer uit uw buik lopen.

Hierna gaat u opnieuw terug naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U meldt zich weer aan bij de gele aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte. Daar komt de laborant u ophalen. Er worden opnieuw 2 opnames van uw buik gemaakt terwijl u tegen de camera staat. Deze duren weer 5 minuten per opname.

Na deze opnames bepaalt de nucleair geneeskundige of het onderzoek klaar is. Het is mogelijk dat u nóg een keer naar het Dialysecentrum moet om uw buik te laten vullen met spoelvloeistof. Daarna worden er dan weer opnames van u gemaakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In het Dialysecentrum moet dan de buik weer leeg worden gemaakt. Daarna worden er weer opnames gemaakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek bent u klaar. Er is geen verdere nazorg nodig.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met:

  • Dialysecentrum. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 20.30 uur op het telefoonnummer (073) 553 23 91.
  • Nucleaire Geneeskunde. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 07.45 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 90.