Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Neustrilhaarscintigrafie (LNG-032)

Bij een neustrilhaarscintigrafie wordt met behulp van een radioactieve vloeistof het functioneren van het neusslijmvlies beoordeeld.

Sommige longproblemen worden veroorzaakt doordat de neustrilharen niet goed functioneren. Een druppeltje radioactieve stof wordt via een dun slangetje in de neus gelegd, waarna opnamen worden gemaakt. De stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-032
Laatste revisie: 9 september 2021 - 15:20
Hoe verloopt het onderzoek?

Neustrilhaarscintigrafie (LNG-032)

Gebruikt u medicijnen?

U mag bepaalde medicijnen die het onderzoek beïnvloeden tijdelijk niet gebruiken. Bevatten uw medicijnen xylometazoline en/of andere sympathicomimetica? Dit zit in sommige neussprays, zoals Otrivin®. U mag dit dan niet gebruiken. 

Let op! Neemt u bij twijfel over uw medicatie contact op met uw medisch specialist.

Bent u verkouden?

Bent u de dag voor het onderzoek erg verkouden en is uw neus verstopt? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek zit u op een krukje. U moet de linker- of rechterkant van uw hoofd tegen de camera aanhouden. U legt uw kin op een steuntje.

U krijgt 2 plakkers opgeplakt: op het puntje van uw neus en bij uw oor. U krijgt een druppeltje radioactieve vloeistof achter in de neus, via een dun slangetje in 1 van de neusgaten. De opnamen duren 20 minuten. U moet heel stil blijven zitten.

Het kan zijn dat het onderzoek herhaald moet worden bij het andere neusgat. Dit krijgt u na de eerste opnamen te horen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de opname bent u klaar. Er is geen nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt. U merkt daar niets van. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.