Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Onderzoek

Nagelriemonderzoek (nagelriemcapillairoscopie)

Bij een nagelriemonderzoek bekijkt de reumatoloog of de kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) van de nagelriem normaal van vorm zijn of afwijkend.

De reumatoloog kijkt ook of het aantal bloedvaten voldoende is. Dit gebeurt met een klein videoapparaatje, een soort microscoop. Het apparaatje is aangesloten op een laptop of computer. Een nagelriem onderzoek wordt gedaan bij mensen met de ziekte van Raynaud.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code REU-103
Laatste revisie: 2 september 2022 - 10:08
Hoe verloopt het onderzoek?

Nagelriemonderzoek (nagelriemcapillairoscopie)

  • Om de bloedvaten beter te kunnen zien, gebruikt de reumatoloog een olie. Dit is vaak een notenolie. Bent u allergisch voor noten en/of pinda’s? Vertel dit dan aan de reumatoloog vóór het onderzoek.
  • Verwijder nagellak. Dit verstoort het beeld.
  • U mag de nagelriemen niet terugduwen voor het onderzoek.
  • Zorg ervoor dat u minstens 15 minuten voordat het onderzoek begint binnen bent. Uw handen kunnen dan opwarmen. Als uw handen nog te koud zijn, kan het zijn dat de bloedvaten niet goed te zien zijn.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

Het onderzoek gebeurt op de polikliniek Reumatologie, gebouw D, verdieping 1, ontvangst 1.

Tijdens het onderzoek

U krijgt een klein druppeltje olie op uw nagels. Daarna bekijkt de reumatoloog met een klein videoapparaatje met een sterke vergroting (microscoop) de kleinste bloedvaten (haarvaatjes) in uw nagelriemen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Reumatologie, telefoonnummer (073) 553 28 86.