Headerafbeelding
Patiënt krijgt een PET-CT scan
Onderzoek

NaF PET onderzoek van het lichaam (LNG-099)

Met dit onderzoek kunnen ziekteprocessen van de botten worden vastgesteld of uitgesloten. Dit wordt gedaan met behulp van een radioactieve vloeistof en een PET-scanner.

NaF (F18-natriumfluoride) is een stof die niet officieel geregistreerd is. Maar NaF (F18-natriumfluoride) voldoet, net als geneesmiddelen die wel geregistreerd zijn, wel aan alle kwaliteitseisen. Het is volkomen veilig.

LET OP!

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door! Zo weet u wat u te wachten staat.
  • We vragen u om 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw identiteitsbewijs;
  • Actueel Medicatie Overzicht (AMO);
  • De ingevulde vragenlijst

Voordat u naar de afspraak gaat moet u zich digitaal aanmelden.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-099
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 12:26
Hoe verloopt het onderzoek?

NaF PET onderzoek van het lichaam (LNG-099)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

 

 

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

In het laatste uur voor uw afspraak moet u een halve liter water drinken.

U mag gewoon naar het toilet.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels,  en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Vragenlijst

Het is belangrijk dat u de vragenlijst op de laatste pagina print en ingevuld meeneemt naar het onderzoek. U kunt de vragenlijst helaas niet digitaal invullen.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee. 

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer waar u in een comfortabele stoel komt te zitten. Hier krijgt u extra informatie over het onderzoek en krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Deze vloeistof moet 60 minuten inwerken. De wachttijd mag u op onze afdeling doorbrengen in een speciale wachtruimte.

Vlak voor de scan vragen we u goed uit te plassen. Alle kleding, zonder metalen onderdelen, kunt u aanhouden. Ook schoenen mogen vaak aanblijven, tenzij de voeten op de foto moeten. Metalen hulpmiddelen als bril, gehoorapparaten en gebitsprotheses moet u uit doen wanneer het hoofd en/of de hals op de foto moeten.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op uw rug met de armen boven het hoofd. Er wordt eerst een CT-scan van enkele minuten gemaakt. Vervolgens wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt die, afhankelijk van uw indicatie, 15 tot 35 minuten duurt. Tijdens beide scans schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u tijdens het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. Via een intercom kan de laborant met u communiceren. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. In verband met metalen onderdelen, is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk.

Het onderstaande filmpje geeft een algemene uitleg over een PET onderzoek. Bij het onderzoek dat u krijgt, is het niet nodig om het suikergehalte te meten. U krijgt daarom géén vingerprik. Ook krijgt u bij dit onderzoek een andere radioactieve stof toegediend, dan in het filmpje benoemd wordt. Bekijk het filmpje:

Indiveo video

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1:      15 minuten

Wachttijd:  1 uur

Deel 2:       15 tot 30 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u weer alles eten en drinken. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Wanneer mag ik bloed laten prikken?

Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.

Print deze vragenlijst in en neem deze ingevuld mee naar het onderzoek

1. Heeft u pijnklachten in botten of gewrichten?

    0 Nee          0 Ja  -> Waar en sinds wanneer?    

2. Bent u pas gevallen of heeft u zich gestoten?

    0 Nee           0 Ja ->  Wanneer en hoe?   

3. Heeft u wel eens een bot gebroken of een gewricht verzwikt? 

    0 Nee          0 Ja  -> Welk bot en wanneer?

4. Bent u hieraan geopereerd? 

    0 Nee          0 Ja

5. Heeft u, voor zover u weet, beide nieren?

    0 Nee          0 Ja

6. Heeft u een prothese? 

    0 Nee          0 Ja  -> Waar en sinds wanneer?   

7. Heeft u een pacemaker of ICD? 

    0 Nee          0 Ja

8. Heeft u een katheter of stoma?

    0 katheter     0 urinestoma     0 ontlastingstoma

9. Zijn er bij u onlangs botboringen of botpuncties verricht? 

    0 Nee          0 Ja  -> Waar en wanneer?   

10. Heeft u in het verleden kanker gehad?

      0 Nee   

      0 Ja -> Bent u hiervoor in behandeling of geweest?

                    0 chemotherapie     0  bestraling

                    Voor welke vorm van kanker en wanneer?

11. Heeft u last van uw gebit? Ontstoken tanden? Is er pas een tand getrokken?

     0 Nee             0 Ja -> Welke tand of kies?