Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

MRI-onderzoek van de prostaat voor het Verbeeten Instituut

Met een MRI-onderzoek van de prostaat brengt de radioloog uw prostaat in beeld.

 

Dit gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven.

Belangrijk

LET OP!

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 4 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
 • We vragen u om ruim van tevoren de vragenlijst in te vullen. Heeft u één of meer vragen met JA beantwoord? Neem dan contact op met afdeling Radiologie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-095
Laatste revisie: 30 april 2024 - 16:26
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-onderzoek van de prostaat voor het Verbeeten Instituut

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Eten en drinken

U krijgt na uw eerste gesprek met uw radiotherapeut-oncoloog uw afspraak voor een MRI-scan.

In deze instructie staat hoe u voor de MRI-scan zorgt voor een gevulde blaas:

 • U gaat 1 uur vóór de MRI-scan naar het toilet en plast goed uit.
 • Daarna drinkt u direct een halve liter water. Gebruik hiervoor een flesje van een halve liter en vul dit hele flesje met water. Indien u voor de CT-scan al een fles heeft gekregen, kunt u die gebruiken.
 • Hierna gaat u niet meer naar het toilet en drinkt u verder niets meer, ook geen koffie of thee.

Uw blaas hoeft niet helemaal vol te zijn. Belangrijk is dat de blaas bij de MRI-scan hetzelfde gevuld is als bij de CT-scan en bij de bestraling.

U mag meteen na de MRI-scan naar het toilet gaan.

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld is het volgende belangrijk:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 • Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Mascara bevat soms ijzerdeeltjes. Daarom mag u geen mascara aanbrengen voor een MRI-onderzoek van de hersenen (cerebrum).
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.
 • Het beste kunt u onderkleding dragen zonder metalen delen (haakjes, ritssluitingen, beugel/sluiting van de bh of drukkers).
 • U mag géén anti-bacteriële (sport)kleding dragen.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Buscopan (verhoogde oogboldruk)

Buscopan (verhoogde oogboldruk)
Bij sommige onderzoeken van de buik hebben we last van hinderlijke bewegingen van de darmen. Om de hinderlijke beweging van de darmen te verminderen kan het zijn dat u vooraf aan het onderzoek - via een infuus in de arm - Buscopan toegediend krijgt. Van dit middel kunt u tijdelijk wat wazig gaan zien.

In verband met de toediening van Buscopan is onderstaande belangrijk: Is er bij u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) geconstateerd en wordt u hiervoor niet behandeld? Geef dit vóór het onderzoek door aan de aanwezige laborant.

Geslachtsgemeenschap en/of zaadlozing

U mag de 3 dagen vóór het onderzoek geen geslachtsgemeenschap en/of zaadlozing hebben.

Angst voor kleine ruimtes

Als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie), is het mogelijk dat u proef komt liggen in de MRI. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt ook uw behandelend arts om een kalmerend medicijn vragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift geheel of gedeeltelijk in de lange smalle tunnel van het MRI-apparaat. Tot hoever is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. De tunnel is aan beide kanten open.

MRI-apparaat

Meestal bent u alleen in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekkamer. Zij zien u door een raam en houden u steeds in de gaten. In de tunnel zit een microfoon en een luidspreker. U krijgt een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt, kunt u praten met de laborant.

De laborant maakt een serie opnamen van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Elke opname toont een dwarsdoorsnede van dit lichaamsdeel. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden.

Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U ontvangt van ons gehoorbescherming door middel van een koptelefoon en oordopjes. Maar ook met de koptelefoon en oordopjes blijft u het kloppende geluid van het MRI-apparaat nog horen. Als u wilt kunt u via de koptelefoon naar de radio luisteren. De laborant bespreekt dit met u.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek mag u naar huis.

Heeft u voor het onderzoek een kalmerend medicijn gekregen? Dan mag u niet zelf naar huis rijden. Regel dan dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis.

Heeft u voor het onderzoek Buscopan gekregen en ziet u daardoor wazig? Ook dan mag u niet zelf autorijden. U moet dan even wachten totdat u weer helder ziet, of zorgen dat iemand u komt ophalen.

Na afloop van het onderzoek beoordeelt de radioloog of het onderzoek voldoende informatie heeft gegeven. Het komt voor dat er opnieuw opnamen gemaakt moeten worden met een contrastvloeistof. Dan bellen we u voor een nieuwe afspraak. Na afloop van het onderzoek mag u naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het MRI-onderzoek duurt 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.