Patiënt krijgt een longfunctieonderzoek

Meting gevoeligheid van de luchtwegen (histaminedrempelbepaling)

Een histaminedrempelbepaling is een onderzoek om de gevoeligheid van de longen te meten.

U inhaleert histamine om uw longen te prikkelen. Als uw longen overgevoelig zijn, dan kan dit de luchtwegen nauwer maken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LON-017
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt het onderzoek?

Meting gevoeligheid van de luchtwegen (histaminedrempelbepaling)

• Bent u zwanger? Dan kan dit onderzoek niet doorgaan.
  • Heeft u in de zes weken voor het onderzoek een medische ingreep gehad? Bel dan voordat u het onderzoek krijgt de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde.

Mag u voor het onderzoek uw medicijnen innemen?

Het gebruik van sommige medicijnen kan de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Daarom is het erg belangrijk dat u weet welke medicijnen u vanaf een bepaalde tijd niet meer mag gebruiken tot aan het onderzoek.

Als u die toch gebruikt kan het onderzoek niet doorgaan!

Kunt u uw medicijnen niet stoppen omdat u te kortademig bent? Of bent u vergeten om met uw medicijnen te stoppen? Bel dan voor overleg naar de polikliniek Longgeneeskunde.

Medicijnen die u niet mag gebruiken voor het onderzoek:

1 week voor het onderzoek

• Anoro®
  • Bevespi Aerosphere
  • Enerzair®
  • glycopyrronium
  • Incruse®
  • indacaterol/ glycopyrronium
  • Seebri®, Spiriva®, Spiolto®
  • Trelegy®, tiotropiumbromide, tiotropium/olodaterol, Tiotrus®, Trimbow®, Trixeo Aerosphere
  • umecledinium, Ultibro®

• salbutamol
  • terbutaline
  • Ventolin®

De volgende medicijnen moet u wel blijven gebruiken

• aerobec, Alvesco®
  • beclometason, budesonide
  • ciclesonide
  • Flixotide®, fluticasone
  • larbex steri-neb
  • prednisolon, Pulmicort®
  • Q-var®

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Longgeneeskunde functieonderzoeken, gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4.

Tijdens het onderzoek

De longfunctieanalist die het onderzoek bij u uitvoert, legt uit wat er gaat gebeuren en wat er van u verwacht wordt.

• Bij de start van het onderzoek doet de longfunctieanalist eerst een longfunctietest bij u. Hierbij krijgt u een mondstuk in uw mond en een klemmetje op uw neus.
  • Daarna moet u meerdere keren histamine inademen, in een steeds sterker wordende dosis. Histamine is een stof die bij overgevoeligheid een vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt. Hierdoor kunt u een benauwd gevoel krijgen.
  • Na iedere inhalatie krijgt u een longfunctietest om uw longfunctie te meten.
  • Aan het einde van de test inhaleert u een medicijn om een eventuele vernauwing van de luchtwegen te stoppen. We meten ook de reactie van uw luchtwegen op dit medicijn met een longfunctietest.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur tot 5 kwartier.

Na het onderzoek mag u meteen naar huis. Het is mogelijk dat u nog een aantal uren last heeft van heesheid, vermoeidheid en/of hoesten. Deze klachten gaan vanzelf weer over.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw longarts te horen, bij uw volgende afspraak. Dit kan een telefonische afspraak zijn of op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u deze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er gelegenheid genoeg om uw vragen te beantwoorden.