Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Maagontledigingsscintigrafie (LNG-011)

Een maagontledigingsscintigrafie wordt gedaan om de functie van de maag te bepalen.

De radioactieve stof is opgelost in een pannenkoek of in een pap die u te eten krijgt. Uw specialist besluit of u voor het onderzoek een pannenkoek of de pap moet eten, dit is afhankelijk van de vraagstelling. 

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 4 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-011
Laatste revisie: 22 juli 2020 - 16:39
Hoe verloopt het onderzoek?

Maagontledigingsscintigrafie (LNG-011)

Medicijnen

Medicijnen die de motiliteit (vermogen tot bewegen) van de maag en darmen beïnvloeden moet u een paar dagen voor het onderzoek stoppen. Welke medicijnen dat zijn en hoeveel dagen voor het onderzoek u hiermee moet stoppen, bepaalt uw
specialist. Neemt u bij onduidelijkheid hierover contact op met uw specialist.

Heeft u diabetes?

Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde in verband met het plannen van het onderzoek.

Eten en drinken

Vanaf 23.00 uur op de avond vóór het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U neemt plaats op een stoel in een halfzittende houding. U blijft ongeveer 1 uur in deze houding zitten. In deze tijd wordt de scan gemaakt. U krijgt een pannenkoek of pap te eten (eventueel met een beetje suiker). De scan begint zodra u de eerste hap
van uw maaltijd neemt.

Tip: u kunt muziek meenemen om tijdens het onderzoek naar uw eigen muziek te luisteren. U mag ook een familielid of kennis meenemen voor gezelschap.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 1 uur. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.