Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Lymfescintigrafie (LNG-047)

Bij een lymfescintigrafie wordt met behulp van een radioactieve stof het transport in de lymfevaten van uw armen of benen in beeld gebracht.

U krijgt de radioactieve stof toegediend door middel van injecties in de handen of voeten. De stof heeft geen bijwerkingen; u kunt alles normaal blijven doen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom de instructies minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-047
Laatste revisie: 18 augustus 2020 - 15:27
Hoe verloopt het onderzoek?

Lymfescintigrafie (LNG-047)

Sieraden

Wordt er bij u onderzoek gedaan naar de lymfevaten van de armen? Dan moet u uw sieraden van handen en/of polsen verwijderen.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

  • U krijgt injecties tussen de vingers of tenen. Daarna worden er een half uur lang opnamen worden gemaakt van de armen of benen.
  • 2 uur na de injecties wordt u verwacht voor een tweede serie opnamen.

In de onderzoeksruimte gaat u liggen op een smal bed. Voor het onderzoek van de armen krijgt u de radioactieve stof toegediend via een injectie tussen de duim en de wijsvinger, en tussen de middelvinger en ringvinger, van beide handen.

Voor het onderzoek van de benen wordt de radioactieve stof toegediend via een injectie tussen de grote teen en tweede teen, en tussen de derde en vierde teen, van beide voeten.

Nadat alle injecties gegeven zijn, komt u met uw handen en armen, of voeten en benen onder de camera te liggen. Het is de bedoeling dat u met uw vingers of tenen knijpbewegingen maakt. Verder moet u hierbij stil blijven liggen. De radioactieve stof wordt gedurende een half uur gevolgd onder de camera.

Twee uur na de injecties wordt u verwacht voor een tweede serie opnamen. In de tussentijd mag u de afdeling verlaten. Het is belangrijk om uw handen of voeten te bewegen. Bij deze tweede serie worden er weer opnamen gemaakt van handen en armen, of voeten en benen. Dit duurt ongeveer een half uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. Er is geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur, met daarbij de wachttijd meegerekend. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.