Headerafbeelding
Foto orchidee
Onderzoek

Localisatieonderzoek van de borst (met behulp van radioactieve jodiumbron)

Bij een localisatie markeren we de precieze plaats van de afwijking in uw borst.

De localisatie vindt plaats met behulp van een radioactieve jodiumbron. Meestal wordt één zo’n bron geplaatst, maar soms ook meerdere. De jodiumbron is van metaal en 4 millimeter groot. Het geeft een hele lage dosis straling af. Dit is niet gevaarlijk voor uzelf of uw omgeving.

De chirurg kan de jodiumbron tijdens de operatie opsporen (localiseren) met een speciaal apparaat, een zogenaamde detector. De afwijking wordt vervolgens samen met de jodiumbron uit uw borst verwijderd.

Lees meer

Het inbrengen van een jodiumbron in de borst kan om 2 redenen plaatsvinden:

  • De tumor in de borst is niet voelbaar
  • Soms wordt voor de operatie chemotherapie gegeven. Mogelijk slinkt de tumor door deze behandeling zodanig, dat hij nadien niet meer voelbaar of zichtbaar is op een foto.

Het is ook mogelijk een jodiumbron in te brengen in een okselklier. Dit gebeurt in specifieke gevallen. Het gaat dan om een situatie waarin voor de start van de behandeling al kwaadaardige cellen zijn aangetoond in 1 of meer lymfklieren in de oksel. Hierbij wordt voorafgaand aan een operatie chemotherapie gegeven. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt zal de chirurg dit met u bespreken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Betrokken afdelingen

Code RAD-084
Laatste revisie: 7 februari 2022 - 09:28
Hoe verloopt het onderzoek?

Localisatieonderzoek van de borst (met behulp van radioactieve jodiumbron)

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich van boven uit. We bepalen met een echografie of met röntgenfoto's de exacte plaats van de tumor of lymfeklier. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving en plaatsen we met een naald de jodiumbron in de tumor of lymfeklier. Dit voelt u, maar dit is meestal niet pijnlijk. Direct na het plaatsen worden 2 controlefoto’s  gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt soms gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

  • Belast uw borst en arm de eerste dag niet te intensief.
  • Na de ingreep kan er een bloeduitstorting optreden op de plaats van de prik.
  • Wanneer u pijn heeft mag u paracetamol gebruiken, maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg.
  • Er is een kleine kans dat na de ingreep een infectie optreedt. Het is belangrijk om bij roodheid, zwelling of koorts contact op te nemen met uw verpleegkundig specialist of uw behandeld arts.

Hoe lang duurt de localisatie?

De localisatie duurt ongeveer 45 minuten.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 36 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen. 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met afdeling Radiologie/Borstcentrum, telefoonnummer (073) 553 36 00, bereikbaar op maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur.