Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Liquorscintigrafie (LNG-071)

Bij een liquorscintigrafie onderzoekt de neuroloog met een scan de hersen- en ruggenmergvloeistof (liquor).

De arts kijkt daarbij naar de verplaatsing, verdeling en eventuele lekkage van de hersen- en ruggenmergsvloeistof. Bij dit onderzoek wordt een radioactieve stof gebruikt. U krijgt deze stof via een ruggenprik. Deze stof heeft géén bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving. 

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-071
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 14:03
Hoe verloopt het onderzoek?

Liquorscintigrafie (LNG-071)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist. Als u zwanger bent is het beter deze behandeling niet te ondergaan. U kunt borstvoeding niet hervatten na dit onderzoek. Uw specialist zal dit met u bespreken.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek: de ruggenprik

De radioactieve stof wordt toegediend door middel van een ruggenprik. Deze wordt gegeven door een anesthesioloog of neuroloog. De radioactieve stof wordt vervolgens door de nucleair geneeskundige toegediend. Vier uur na toediening van de stof wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor de eerste scan.

Voordat de ruggenprik wordt gegeven krijgt u eerst een infuus. Via dit infuus krijgt u extra vocht toegediend. Dit helpt voorkomen dat uw bloeddruk gaat dalen. Het dalen van de bloeddruk komt voor als bijwerking van de ruggenprik. De anesthesioloog of neuroloog prikt meestal terwijl u in voorovergebogen houding zit. Doordat u uw rug bol maakt ontstaat er meer ruimte tussen de wervels. Op de plaats waar u de prik krijgt, wordt de huid gedesinfecteerd, afgedekt met steriele doeken en plaatselijk verdoofd.

Als gevolg van de ruggenprik kunt u een paar uur last hebben van hoofdpijn. Het is daarom soms nodig dat u een tijd plat blijft liggen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek: de scan

Er worden verschillende opnamen gemaakt van uw hoofd. Dit duurt ongeveer een half uur. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camerakoppen vlakbij het hoofd. U moet goed stil blijven liggen. De camera wordt zo ingesteld dat deze u tijdens het maken van de scan niet kan raken.

Na dit onderzoek komt u na 24 en 48 uur nogmaals terug op de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een scan van het hoofd. Dit zal ongeveer een half uur duren. Als er verdenking is op liquorlekkage worden 4 uur na toediening van de stof watten aangebracht in neus en/of oren. Deze watten worden 24 uur later verwijderd en onderzocht. Er wordt bij het verwijderen van de watten ook een buisje bloed bij u afgenomen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende opnamen zijn gemaakt bent u klaar. Er is geen nazorg nodig.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.