Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Leucocytenscintigrafie met behulp van Tc-99m (LNG-060)

Een leucocytenscintigrafie is een onderzoek waarmee ontstekingsprocessen in het lichaam te zien zijn.

Uw eigen witte bloedcellen worden hiervoor radioactief gemaakt. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-060
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Leucocytenscintigrafie met behulp van Tc-99m (LNG-060)

Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis?

Bent u in een ander ziekenhuis opgenomen dan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zorgt u dan eventueel voor een lunchpakket. Vraag aan een familielid of een kennis om u te begeleiden.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet na het onderzoek gedurende 12 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We vragen u om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De bloedafname vindt plaats via een infuus dat de laborant in een bloedvat in uw arm inbrengt. Na de bloedafname mag u tijdelijk gaan: u hoeft niet op de afdeling te blijven. Het afgenomen bloed wordt dan bewerkt met een radioactieve stof. Deze bewerking duurt ongeveer 3 uur.

Na 3 uur meldt u zich weer bij de gele aanmeldzuil. De laborant haalt u op uit de wachtkamer. U krijgt nu via het eerder ingebrachte infuus een injectie met uw bewerkte bloed. Na deze toediening mag u weer tijdelijk gaan: u hoeft niet op de afdeling te blijven.

1 uur na de toediening komt u terug voor de eerste scan. 4 uur na de toediening moet u een tweede scan laten maken. 

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camerakoppen boven en onder u. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de tweede scan bent u klaar. Er is geen nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt. Daar merkt u niets van. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 5 tot 6 uur.

  • De bloedafname duurt ongeveer 10 minuten;
  • De bewerking van het bloed duurt ongeveer 3 uur;
  • De toediening van het bewerkte bloed duurt ongeveer 5 minuten;
  • De wachttijd tot de eerste scan bedraagt ongeveer 1 uur;
  • De eerste scan duurt ongeveer 30 minuten;
  • De tweede scan duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.