Headerafbeelding
Patiënt krijgt een PET-CT scan
Onderzoek

Flutemetamol PET onderzoek van de hersenen (LNG-078)

Dit onderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van amyloidplaques in de hersenen. Dit is een ophoping van een specifiek eiwit dat onder andere voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een radioactieve vloeistof en een PET-scanner. 

Dit onderzoek wordt ook uitgevoerd als onderdeel van de GEMVAX studie. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u alle informatie hierover via het Brain Research Center.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code LNG-078
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 12:06
Hoe verloopt het onderzoek?

Flutemetamol PET onderzoek van de hersenen (LNG-078)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Maar gebruikt u rustgevende medicatie zoals Oxazepam, Temazepam of andere benzodiazepines, dan kunt u deze medicijnen op de dag van het onderzoek beter niet gebruiken. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Kleding

Trekt u de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo min mogelijk ritsen, knopen, bretels,  en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer. Daar komt u in een comfortabele stoel zitten. Hier krijgt u extra informatie over het onderzoek en u krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof.

Deze vloeistof moet 90 minuten inwerken. U moet in deze tijd zo ontspannen mogelijk blijven liggen. U mag wel lezen of puzzelen. Het is niet mogelijk om een familielid of begeleider mee te nemen tijdens het onderzoek. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof kunnen wij u radiomuziek aanbieden. U mag ook zelf muziek meebrengen die via uw telefoon of ander eigen apparaat afgespeeld kan worden. 

Vlak voor de scan vragen we u goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Ook schoenen mogen vaak aanblijven. Metalen hulpmiddelen als bril, gehoorapparaten en gebitsprotheses moet u af/uit doen. 

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op de rug met het hoofd in een speciale houder. Eventueel worden er wat kussentjes en bandjes gebruikt om het hoofd goed stil te kunnen laten liggen tijdens de scan. Er wordt eerst een CT-scan van 1 minuut gemaakt. Daarna wordt in dezelfde houding een PET-scan van het hoofd gemaakt die 20 minuten duurt. Tijdens beide scans schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. Via een intercom kan de laborant met u communiceren. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. In verband met metalen onderdelen, is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk.

Patiënt krijgt een PET-CT scan

Het onderstaande filmpje geeft een algemene uitleg over een PET onderzoek. Bij het onderzoek dat u krijgt, is het niet nodig om het suikergehalte te meten. U krijgt daarom géén vingerprik. Ook krijgt u bij dit onderzoek een andere radioactieve stof toegediend, dan in het filmpje benoemd wordt. De inwerktijd van de radioactieve stof is 90 minuten. Bekijk het filmpje:

Indiveo video

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding):       15 minuten

Wachttijd:  90 minuten

Deel 2 (onderzoek):       25 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze weer innemen zoals u gewend bent.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Doet u mee aan de studie via het Brain Research Center, dan krijgt u de uitslag van uw behandelend specialist in het Brain Research Center.

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Doet u mee aan de studie van het Brain Research Center, geef uw verhindering dan zo snel mogelijk door aan het Brain Research Center. Zij nemen contact op met afdeling Nucleaire Geneeskunde hierover.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Vragen over de studie kunt u stellen aan medewerkers van het Brain Research Center. 

Wilt u meer weten over het onderzoek zelf dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.