Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

FDG PET van het hart (LNG-081)

Een PET-scanner brengt de celstofwisseling in beeld met behulp van een radioactieve vloeistof, en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling. Dit onderzoek wordt gedaan bij patiënten die een hartinfarct hebben gehad. We kunnen zien welke delen van de hartspier goed of juist niet goed meer werken. Om dit optimaal in beeld te krijgen onderdrukken we uw vetzuurstofwisseling en stimuleren we uw suikerstofwisseling.

LET OP! 

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie uiterlijk 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
 • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-081
Laatste revisie: 23 april 2024 - 16:21
Hoe verloopt het onderzoek?

FDG PET van het hart (LNG-081)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Omdat het onderzoek afhankelijk is van het suikergehalte in het hart, moet het hart gestimuleerd worden om suiker op te nemen.

Vóór 06.30 uur 's ochtends: 

 • Moet u vetarm en suikerrijk ontbijten. 
 • Gebruik als beleg bijvoorbeeld: jam, vruchtenhagel, honing of suiker. U mag géén boter, chocoladeproducten, pindakaas, kaas of vleeswaren eten. 
 • Drink thee of koffie met veel suiker. U mag géén melk door de koffie of thee doen.
 • U mag ook ranja drinken. Maak deze dan zoeter dan gebruikelijk.

Ná 06.30 uur 's ochtends mag u : 

 • niets meer eten, dus ook géén kauwgom of keelsnoepjes.
 • geen infuus met suiker hebben of voeding via buis, sonde of naald. 
 • alleen water drinken. 

Een half uur voor aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde moet u minimaal een halve liter water drinken en

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde moet u tussen de medicatievoorbereiding en de injectie met de radioactieve vloeistof minimaal een halve liter water drinken.

U mag gewoon naar het toilet. 

Medicijnen

U moet eventuele medicijnen vóór 06.30 uur ‘s ochtends innemen. Dit geldt ook wanneer u medicijnen voor diabetes gebruikt.

Vragenlijst

Het is belangrijk dat u de vragenlijst op de laatste pagina print en ingevuld meeneemt naar het onderzoek. U kunt de vragenlijst helaas niet digitaal invullen. 

Heeft u diabetes?

Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte) en heeft u dit niet aangegeven bij het plannen van de afspraak? Dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U moet dan een speciale voorbereiding volgen. 

Lichamelijke inspanning

In de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek mag u zich niet extra inspannen, dus niet sporten, in de tuin werken of fietsen naar het ziekenhuis.  

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Zorg verder voor geen - tot zo min mogelijk - metaal op het hoofd. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidings-ruimte. Hier krijgt u uitleg over het onderzoek, meten we uw bloedsuiker en krijgt u 2 geneesmiddelen toegediend: Acipimox en Carbasalaatcalcium.

 • Acipimox remt de vetzuurstofwisseling van het hart. Het is mogelijk dat u hiervan bijverschijnselen krijgt, zoals roodheid, jeuk en een warm gevoel in het gezicht of de armen.
 • Carbasalaatcalcium voorkomt de eventuele bijverschijnselen van Acipimox.
 • Als het nodig is wordt met insuline-injecties het suikergehalte in uw bloed bijgesteld. Dit gebeurt altijd door de nucleair geneeskundige.

Nadat u de medicijnen heeft gekregen en uw suikergehalte in het bloed is gecontroleerd, mag u de afdeling verlaten. U hoort van ons hoe laat u weer terug moet zijn op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Als de wachttijd tussen deze 2 afspraken zwaar voor u is, kunt u op een bed op onze afdeling rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

De wachttijd bedraagt ongeveer 1,5 uur. U mag in deze 1,5 uur niet eten. Verder mag u alleen maar water drinken, het liefst nog minimaal een halve liter.

Patiënt krijgt een PET-CT scan

Op de afgesproken tijd meldt u zich weer op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bij de gele aanmeldzuil. Het is belangrijk dat u op tijd bent omdat de radioactieve stof maar heel kort bruikbaar is.

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een andere voorbereidingskamer waar u in een comfortabele stoel komt te zitten.

Hier wordt opnieuw het suikergehalte in het bloed gecontroleerd. Dan krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Deze vloeistof moet 1 uur inwerken. U moet dit uur zo ontspannen mogelijk blijven liggen. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld te lezen of te puzzelen. Het is ook niet mogelijk om een familielid of begeleider mee te nemen tijdens het onderzoek. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof kunnen wij u radiomuziek aanbieden. U mag ook zelf muziek meebrengen en via uw telefoon of ander eigen apparaat afspelen.

Vlak voor de scan wordt u gevraagd goed uit te plassen. Kleding van het bovenlijf zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Ook schoenen mogen aanblijven.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op de rug met de armen boven het hoofd. Er wordt eerst een CT-scan van enkele minuten gemaakt. Vervolgens wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt die ongeveer 10 minuten duurt. Tijdens beide scans schuift u een paar keer door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. En er is een intercom voor communicatie. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. In verband met metalen onderdelen is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk.

Het onderstaande filmpje geeft een algemene uitleg over een PET onderzoek. Bij dit onderzoek kan het zijn dat uw suikergehalte bijgesteld moet worden door insuline-injecties te geven (alleen bij patiënten met suikerziekte). Bij dit onderzoek krijgt u aanvullende medicijnen toegediend voor het onderzoek, die zorgen dat de radioactieve suiker extra goed in uw hartspier wordt opgenomen. Let op! U moet zich thuis goed voorbereiden op dit onderzoek. Lees daarom de informatie onder het kopje ‘voorbereiding’ goed door. Bekijk ook het filmpje:

Indiveo video

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding): 10 minuten

Wachttijd: 1,5 uur

Deel 2 (injectie): 10 minuten

Wachttijd: 1 uur

Deel 3 (scan): 15 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

Van uw behandelend arts (specialist). Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Wanneer mag ik bloed laten prikken?

Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.

Vul deze vragenlijst in en neem deze mee naar het onderzoek

1. Heeft u momenteel infecties of ontstekingen?

    0 Nee          0 Ja  -> Waar en sinds wanneer?    

 

2. Heeft u in de afgelopen 3 maanden een operatie gehad?

    0 Nee           0 Ja ->  Waaraan bent u geopereerd en wanneer?

   

3. Zijn er in de afgelopen 3 maanden stukjes weefsel of cellen bij u weggehaald om te onderzoeken (punctie, biopt, scopie)? 

    0 Nee          0 Ja  -> Waarvan en wanneer?

   

4. Heeft u ooit chemotherapie gehad? 

    0 Nee          0 Ja -> Waarvoor en wat is de datum van de laatste behandeling? Indien minder dan 2 weken geleden: neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde)

 

5. Heeft u ooit een bestraling (radiotherapie) ondergaan bij de behandeling van kanker?

    0 Nee          0 Ja -> Wat is er bestraald en wat is de datum van de laatste behandeling?

 

6. Gebruikt u één van de volgende medicijnen? 

    Prednison    /    Methotrexaat    /    Epo    /    G-CSF   /    Metformine    /   Insuline  

 

7. Heeft u ná de PET-scan, op dezelfde dag andere onderzoeken of afspraken gepland? 

    0 Nee          0 Ja-> Wat voor onderzoek of afspraak heeft u?

 

8. Heeft u recent een vaccinatie, prik of booster gehad? (Bijvoorbeeld: griepprik, corona e.d.)

    0 Nee          0 Ja  -> Datum: 

    Welke arm: Links / Rechts

 

9a. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

    0 Nee          0 Ja  -> (U hoeft hierover geen contact op te nemen).

9b. Heeft u last van bloedings- of stollingsproblemen? 

    0 Nee          0 Ja  -> Neem contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.   

 

10. Indien van toepassing: heeft u op dit moment uw menstruatie? 

      0 Nee          0 Ja   

 

11. Wanneer krijgt u de uitslag van dit onderzoek:      Datum:                              Tijd: