Headerafbeelding
Patiënt krijgt een Doppler onderzoek
Onderzoek

Enkel-arm index + doppler

Met dit onderzoek kan de vaatlaborant bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen.

Bij dit onderzoek wordt de toestand van de bloedvaten in uw benen onderzocht. Daarbij worden aan de benen en aan de armen de bloeddrukken bepaald met behulp van bloeddrukmanchetten en ultrageluidsgolven.

Lees meer

 

  Hoe verloopt het onderzoek?

  Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

  Praktische tips

  Wat neemt u mee?

  Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

  Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

  Gegevens delen

  Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

  Betrokken afdelingen

  Code VTL-008
  Laatste revisie: 18 januari 2023 - 16:18
  Hoe verloopt het onderzoek?

  Enkel-arm index + doppler

  Op het aanvraagformulier kunnen de volgende namen staan voor dit onderzoek:

  • segmentele bloeddrukmeting (SBM) + doppler
  • enkel-arm index + doppler

  Hoe bereidt u zich voor?

  Wij verzoeken u om 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn. Uw benen kunnen dan even tot rust komen, voordat we met het onderzoek beginnen.

  Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.

  Waar meldt u zich?

  Waar meldt u zich?

  Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

  Hoe verloopt het onderzoek?

  Voor dit onderzoek is het soms nodig dat u uw onderlichaam ontkleedt. Uw ondergoed mag u aanhouden (liever geen onderbroek met pijpjes). Soms hoeft u alleen uw schoenen en sokken uit te trekken. U gaat op uw rug op een onderzoektafel liggen. Om uw armen en enkels worden bloeddrukmanchetten gedaan. Er wordt dan wat contactgel op de huid aangebracht, waarop een staafje wordt geplaatst dat geluidsgolven uitzendt (= transducer). Op deze manier wordt de bloedstroom hoorbaar gemaakt.

  Dan wordt aan de armen en de enkels de bloeddruk gemeten. Hiervoor worden de manchetten één voor één opgepompt. Dit kan soms even pijnlijk zijn. Vervolgens wordt ook de bloeddruk aan de tenen bepaald. Hiervoor wordt een klein bloeddrukmanchet en een klipje aan de grote teen bevestigd.

  Op verzoek van de behandelend arts kan het onderzoek worden uitgebreid met een looptest. U moet dan maximaal 5 minuten op een lopende band lopen. Na deze inspanning wordt opnieuw de bloeddruk aan de enkels en de arm gemeten.

  Afhankelijk van de vraagstelling van de arts duurt het onderzoek duurt 20 tot 40 minuten.

  Van wie krijgt u de uitslag?

  De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

  Kunt u niet naar uw afspraak komen?

  Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

  Heeft u nog vragen?

  Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

  Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.