Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

Echo-onderzoek van het onderste deel van de darm (endeldarm)

Het onderzoek wordt gedaan door de radioloog in samenwerking met de gynaecoloog met een speciaal echoapparaat.

Dit spreekuur is voor patiënten die tijdens de bevalling een ruptuur hebben opgelopen waarbij schade is ontstaan aan de kringspier. Er wordt echografisch gekeken of de kringspier goed genezen is.

Hoe verloopt het onderzoek

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-110
Laatste revisie: 22 november 2023 - 14:27
Hoe verloopt het onderzoek

Echo-onderzoek van het onderste deel van de darm (endeldarm)

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. 

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het spreekuur vindt plaats op de afdeling Radiologie. Beide specialisten zijn aanwezig.

De gynaecoloog houdt de echo tegen de schaamlippen. Deze echo maakt gebruik van geluidsgolven en hiermee worden de bekkenbodemspieren onderzocht.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De radioloog maakt een endo-anale echo en brengt een korte buis in de anus. Deze buis registreert met geluidsgolven de anale structuren. Het onderzoek is over het algemeen pijnloos, maar kan een vervelend gevoel geven. 

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Een endo-anale echografie is een veilig onderzoek en de kans op complicaties is zeer klein. In een enkel geval kan een van de onderstaande klachten optreden. Neem contact op met uw behandelend arts bij:

  • koorts
  • toenemende buikpijn
  • bloedverlies via de anus

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt zelf in totaal ongeveer 20 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

De gynaecoloog bespreekt na het onderzoek de uitslagen met u en geeft eventuele adviezen.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 62 50. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.