Onderzoek

Duplexonderzoek van de bloedvaten in de arm

Bij een duplexonderzoek van uw arm brengt de vaatlaborant met geluidsgolven het bloedvat in beeld en meet de bloeddoorstroming in uw bloedvaten (snelheid en richting).

Met dit onderzoek kan de arts problemen in de bloedvaten van uw arm opsporen, bijvoorbeeld problemen aan de aderen (arterieel) of ter controle na diep veneuze trombose (DVT). Het onderzoek kan ook gedaan worden ter voorbereiding op een dialyseshunt of ter controle van hiervan.

Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en doppler. Beide werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn. Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant in ‘het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm. Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Lees meer

 

  Hoe verloopt het onderzoek?

  Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

  Praktische tips

  Wat neemt u mee?

  Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

  Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

  Gegevens delen

  Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

  Betrokken afdelingen

  Code VTL-013
  Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 09:23
  Hoe verloopt het onderzoek?

  Duplexonderzoek van de bloedvaten in de arm

  Op het aanvraagformulier kunnen de volgende benamingen staan voor dit onderzoek:

  • duplex armen arterieel
  • duplex dialyseshunt voorbereiding
  • duplex dialyseshunt controle
  • duplex controle DVT arm

  Hoe bereidt u zich voor?

  Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.

  Waar meldt u zich?

  Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

  Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw bovenlichaam ontkleedt. Uw ondergoed mag u aanhouden. Daarna gaat u op uw rug op een onderzoektafel liggen. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. De laborant plaatst dan een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer) op de huid boven het te onderzoeken bloedvat. Hierbij wordt (soms koude) contactgel gebruikt. Eventueel wordt nog een stuwband om de arm aangebracht. Het bloedvat wordt op het beeldscherm weergegeven en de bloedstroom door het bloedvat wordt beoordeeld. Op deze manier worden alle belangrijke bloedvaten in de arm onderzocht.

  Het onderzoek is niet belastend, gevaarlijk of pijnlijk. Het duurt 30 tot 45 minuten per arm.

  Van wie krijgt u de uitslag?

  De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

  Kunt u niet naar uw afspraak komen?

  Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

  Heeft u nog vragen?

  Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

  Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.