Headerafbeelding
Man en vrouw in wachtkamer bij klinische neurofysiologie en vaatlaboratorium
Onderzoek

Duplex arteria temporalis

Binnenkort wordt u verwacht bij het Vaatlaboratorium voor een duplexonderzoek van de arteria temporalis.

Duplex betekent ‘tweevoudig’. Daarom wordt er bij een duplexonderzoek gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en doppler. Allebei de technieken werken met geluidsgolven die voor mensen niet hoorbaar zijn. Bij het onderzoek van de arteria temporalis worden bloedvaatjes aan de zijkant van het hoofd, boven en voor het oor, en op het voorhoofd onderzocht. Ook worden de bloedvaten ter hoogte van de oksel beoordeeld

Lees meer

Echografie

Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm.

Doppler

Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code VTL-021
Laatste revisie: 8 augustus 2022 - 11:32
Hoe verloopt het onderzoek?

Duplex arteria temporalis

Hoe bereidt u zich voor?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die gewoon blijven innemen.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Laat dit dan minstens 24 uur vóór het onderzoek weten, via telefoonnummer: (073) 553 26 00. Heeft u na het onderzoek een afspraak bij uw behandelend arts? Neem dan contact op met de desbetreffende polikliniek. Het telefoonnummer hiervan vindt u op uw afspraakbevestiging.

Door op tijd door te geven dat u niet naar de afspraak kunt komen, kan er een andere patiënt geholpen worden. Hierdoor blijft de wachtlijst beperkt.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van de afdeling Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.

Tijdens het onderzoek

Op een onderzoektafel gaat u op uw rug liggen. Het licht wordt gedimd, zodat het beeldscherm goed te zien is voor de laborant. 

Om goed contact te maken met de huid, wordt een (soms koude) gel op de hoofdhuid aangebracht. Daarna wordt een apparaatje tegen uw hoofdhuid gehouden dat geluidsgolven uitzendt. Hiermee worden op verschillende plaatsen op het hoofd de bloedvaten beoordeeld. U hoort soms uw hartslag.Zowel uw rechterkant als uw linkerkant worden onderzocht. 
Om de bloedvaten in de oksels te onderzoeken moet u het bovenlichaam ontkleden. Het ondergoed kunt u aanhouden.
Van de beelden op het beeldscherm worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Het onderzoek is niet belastend, gevaarlijk of pijnlijk. 

Na het onderzoekt verwijdert de laborant de gel zo goed mogelijk, maar er kunnen wat gelresten achterblijven in de haren. Deze zijn makkelijk uit te wassen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 40 tot 60 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met het Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

  • Het Vaatlaboratorium is bereikbaar via telefoonnummer: (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.