Onderzoek

Doppleronderzoek en bloeddrukmeting van de armen (TOS)

Met dit onderzoek kan de vaatlaborant bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de armen. 

Bij dit onderzoek wordt de bloeddoorstroming naar en in de armen gemeten. Ook wordt onderzocht of de bloeddoorstroming verandert bij bepaalde houdingen van de arm. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van geluidsgolven.

Lees meer

 

  Hoe verloopt het onderzoek?

  Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

  Praktische tips

  Wat neemt u mee?

  Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

  Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

  Gegevens delen

  Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

  Betrokken afdelingen

  Code VTL-010
  Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 09:29
  Hoe verloopt het onderzoek?

  Doppleronderzoek en bloeddrukmeting van de armen (TOS)

  Op het aanvraagformulier kunnen ook de volgende namen voor dit onderzoek staan:

  • doppler drukmeting van de armen
  • doppler onderzoek van de armen bij TOS

  Hoe bereidt u zich voor?

  Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Als u medicijnen gebruikt, mag u die gewoon innemen.

  Waar meldt u zich?

  Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

  Hoe verloopt het onderzoek?

  Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw bovenlichaam ontkleedt. Uw ondergoed kunt u aanhouden. U gaat vervolgens op de rand van de onderzoektafel zitten. De laborant zal eerst de bloeddruk aan beide armen opmeten. Daarvoor wordt wat contactgel op de huid aangebracht, waarop een staafje wordt geplaatst dat geluidsgolven uitzendt (= transducer). Hiermee wordt op verschillende plaatsen in de arm naar de bloedvaten geluisterd en de bloedstroomsnelheid gemeten. Op aanwijzing van de laborant moet u uw arm in een bepaalde stand brengen, bijvoorbeeld naar achteren of omhoog. De laborant onderzoekt of de houding invloed heeft op de stroomsnelheid van het bloed.

  Het onderzoek is niet belastend of pijnlijk.

  Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

  Van wie krijgt u de uitslag?

  De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

  Kunt u niet naar uw afspraak komen?

  Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

  Heeft u nog vragen?

  Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

  Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.