Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Dopamine receptorscintigrafie - (IBZM) (LNG-043)

Bij een dopamine receptorscintigrafie worden, met behulp van een radioactieve stof, de hersenen in beeld gebracht.

U krijgt de radioactieve stof via een infuus in een bloedvat in de arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen. Ook heeft de stof  geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-043
Laatste revisie: 9 januari 2024 - 15:50
Hoe verloopt het onderzoek?

Dopamine receptorscintigrafie - (IBZM) (LNG-043)

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een recept voor zes kaliumjodide-capsules mee. Met dit recept haalt u de kaliumjodide-capsules op bij de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, of bij de RegioApotheek in Bernhoven.. U kunt het recept niet inleveren bij uw eigen apotheek. De kaliumjodide-capsules zorgen ervoor dat de onbedoelde  jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

  • U neemt op de dag vóór het onderzoek 1 kaliumjodide-capsule in.
  • U neemt op de dag van het onderzoek 1 kaliumjodide-capsule in.
  • U neemt de 4 dagen na het onderzoek iedere dag 1 kaliumjodide-capsule in.

Medicijnen

Mogelijk gebruikt u medicijnen waarmee u enkele dagen voor het onderzoek moeten worden stoppen. Dit zijn onder andere medicijnen tegen hyperactiviteit, vetzucht, of antidepressiva en sterke pijnstillers. De instructie hiervoor krijgt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde op het moment dat u de afspraak maakt. Sinemet®, Madopar® (levodopa) of Symmetrel® (amantadine) kunt u gewoon blijven gebruiken.

Let op! Twijfelt u of u uw medicijnen wel of niet mag innemen? Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We vragen u om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen.

1. Injectie van de radioactieve vloeistof

De laborant haalt u op voor het onderzoek.

U krijgt de radioactieve stof via een infuus in een bloedvat in uw arm toegediend. De toegediende stof moet twee uur inwerken. Hiervoor hoeft u niet op de afdeling te blijven.

Als de wachttijd tussen injectie en latere scan voor u te belastend is, bestaat er de mogelijkheid om op een bed op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

2. De scan

2 uur na de injectie meldt u zich weer bij de gele aanmeldzuil. U wordt opgehaald uit de wachtruimte.

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven uw hoofd. U moet goed stil blijven liggen. De camera wordt zo ingesteld dat deze u niet kan raken tijdens het maken van de scan. De camera zal in stappen om uw hoofd heen draaien.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. U neemt de eerste 4 dagen na het onderzoek dagelijks 1 kaliumjodidecapsule in. Verder is er geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De injectie duurt ongeveer 10 minuten. Na de injectie moet u 2 uur wachten. De scan duurt ongeveer 30 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.