Onderzoek

Dexamethason onderdrukkingstest

Met een dexamethason onderdrukkingstest kan de arts de ziekte van Cushing aantonen door het cortisolgehalte in uw bloed te meten.

Bij deze test gebruikt u dexamethason. Dit is een kunstmatig cortisolachtig hormoon dat de cortisolaanmaak remt. De volgende ochtend laat u bloedprikken om het cortisolgehalte te bepalen. Bij gezonde mensen is het cortisol dan bijna niet te meten, terwijl dit bij mensen met het syndroom van Cushing wel te meten is.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-191
Laatste revisie: 2 oktober 2023 - 13:34
Hoe verloopt het onderzoek?

Dexamethason onderdrukkingstest

  • De avond voor uw afspraak op de polikliniek neemt u om 22.00 uur 1 mg dexamethason in.
  • Vanaf 24.00 uur moet u nuchter blijven totdat er de volgende ochtend bij u bloed is geprikt.

In de ochtend moet u nuchter bloed laten prikken. Dit wordt in het laboratorium onderzocht.