Onderzoek

Dexamethason onderdrukkingstest

Met een dexamethason onderdrukkingstest kan de arts de ziekte van Cushing aantonen door het cortisolgehalte in uw bloed te meten.

Bij deze test gebruikt u dexamethason. Dit is een kunstmatig cortisolachtig hormoon dat de cortisolaanmaak remt. De volgende ochtend nemen we bloed bij u af om het cortisolgehalte te bepalen. Bij gezonde mensen is het cortisol dan bijna niet te meten, terwijl dit bij mensen met het syndroom van Cushing wel te meten is.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-191
Laatste revisie: 3 mei 2021 - 15:30
Hoe verloopt het onderzoek?

Dexamethason onderdrukkingstest

De avond voor uw afspraak op de polikliniek neemt u om 23.00 uur 1 mg dexamethason in.

Tijdens uw afspraak op de polikliniek nemen we bloed af. Dit wordt in het laboratorium onderzocht.